Da li je “sloboda ishrane” pravi odgovor na današnju kulturu dijeta?

Stručnjaci tvrde da je ključ za pravilnu i zdravu ishranu neutralan odnos prema hrani.

by | 20 maja, 2021

U poslednje vreme, Instagram je preplavljen terminom food freedom, odnosno sloboda ishrane, koji se koristi uz fotografije sladoleda, superkaloričnih slanih delicija, ali i selfija i inspirativnih citata.

Influenseri i nutricionisti promovišu ovaj koncept kao rešenje za društvo opsednuto kulturom dijeta; kao način da popravimo svoj odnos prema hrani i da prestanemo da je povezujemo s krivicom i manjkom kontrole.

Međutim, i dalje postoje nedoumice u vezi s ovim pokretom. Da li treba svi da praktikuju koncept „slobode ishrane“? Da li je to isto što i intuitivna ishrana? (Pročitajte i… Da li biste radije uživali u omiljenoj hrani ili nosili najmanju konfekcijsku veličinu?)

Odgovore saznajte u nastavku.

Šta je sloboda ishrane?

Ideja ovog pokreta krije se u tome da će hrana imati moć nad nama sve dok ne poništimo sva svesna i podsvesna pravila u vezi s ishranom koje nam današnji trendovi nameću. Sloboda ishrane eliminiše sve dijete, pravila i zakone u vezi s ishranom i dozvoljava hrani da bude deo našeg života bez straha da će nas kontrolisati.

Da bismo ovo dostigli, potrebno je da se, tokom obroka, oslobodimo misli o mršavljenju i gojenju. Mnogima od nas, koji trošimo vreme i živce brojeći kalorije, razmišljajući o narednom obroku i uskraćujući sebi određene namirnice, pokret slobodne ishrane može da promeni život. Cilj ovog putovanja je jednostavan- razvijanje neutralnog i zdravog odnosa prema hrani. (Pročitajte i… Šta je intuitivna ishrana?)

Da li su sloboda ishrane i intuitivna ishrana jedno te isto?

Intuitivna ishrana je filozofija koja nam može pomoći da se osećamo bolje i u svom telu, a i mentalno, te da odbacimo negativnu percepciju hrane koju nameće kultura dijeta. Intuitivna ishrana zapravo vodi ka slobodi ishrane.

Da li je sloboda ishrane za svakoga?

Stručnjaci kažu da to zavisi od toga kakav je postojeći odnos pojedinca prema hrani. Edukovanje o slobodi ishrane može svima da pomogne da razviju zdrav odnos prema hrani.

Kako se praktikuje sloboda ishrane?

  1. Dajte sebi dozvolu da jedete sve namirnice. Zaboravite na rigidna pravila. Kako budete učili da verujete svom telu o sopstvenim potrebama, tako ćete prepoznavati signale gladi i sitosti.
  2. Prihvatite „napade gladi“ i utolite ih umesto da birate manje porcije. Telo oseća razliku i na posletku će vam se to obiti o glavu nekontrolisanim prejedanjem.
  3. Vaš odnos prema hrani trebalo bi da bude nešto što vas ne opterećuje. Raščistite taj haos informacija i ne opterećujte se striktnim pravilima i restrikcijama.
  4. Učite o zdravoj ishrani. Na taj način ćete prirodno, bez mnogo razmišljanja jesti pretežno zdravo, ali to ne znači da nikada ne treba da pojedete neku „nezdravu“ namirnicu.
  5. Stvorite neutralnu vezu s telom. To počinje shvatanjem kada osećamo glad a kada sitost. Sloboda ishrane je dugotrajan proces koji na posletku dovodi upravo do slobode!

 

lepotaizdravlje.rsMax Libertine via Unsplash

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.