Danas spremamo: Jevrejski slatki hleb Challah

by | avgust 27, 2017

Danas spremamo Challah, koji se na food portalima nalazi i pod nazivom Jevrejski hleb.

Foto: Coolinarika

Ako ste poželeli da ga napravire, spremite: 485-500 gr hlebnog brašna, 150 ml tople vode, 2 jajeta, 2 žumanceta, 2 kašike meda, 7 gr suvog ili 20 gr svežeg kvasca, pola kašičice soli, 75 gr šećera, 50 ml ulja, limunova korica, 1 kesica vanilinog šećera, gust džem, 1 belance za premazivanje.
Priprema:

1. U toplu vodu staviti med i pustiti da se otopi, dodati kašiku brašna i kvasac, izmešati i ostaviti da se kvasac podigne.

2. Brašno prosejati, pa staviti u dublju posudu, dodati jaja, žumanca, so, šećer, limunovu koricu, vanilin šećer i podignuti kvasac, pa mikserom sve zamesiti. Na kraju dodavati po malo ulja, dok se svo ulje ne sjedini sa testom (testo će biti meko).

3. Stavit testo na radnu površinu i umesiti još malo rukom. Ako je lepljivo ili suviše meko, dodavati po vrlo malo brašna, dok se ne dobije meko i ne lepljivo testo.

4. Oblikovati testo u loptu, vratiti ga u sud u kome ste ga zamesili, premazati blago uljem i ostaviti na toplom mestu, da naraste.

5. Naraslo testo staviti na radnu površinu, premesiti i podeliti na 9 jednakih delova, a onda svaki od njih ponovo premesiti, pokriti i ostaviti još dvadesetak minuta da se odmori.

6. Dok se testo odmra pripremite fil. Potrebno je da imate domaći gusti džem od šljiva, a ako ga nemate , onda dodajte mlevene orahe ili lešnike u pekmez. Gustina je potrebna da ne bi iscurio iz testa.

Foto: Coolinarika

7. Uzeti deo testa, rastanjiti u pravougaonik željene veličine. Stavite džem na početak duže ivice, a zatim formirajte rolat. Od devet delova testa šest napravite sa džemom,  a tri samo rastanjite i zarolajte.

 

8. Rolatiće sa džemom staviti sa leve i desne strane, a prazan u sredinu. Od tri rolatića isplesti pletenicu.

9. Upletene rolate preneti na pleh, koji ste prekrili pek papirom, pokriti providnom folijom i ostaviti na toplom mestu pola sata do 45 minuta, da narastu.

Foto: Coolinarika

10. Narasle pletenice premazati umućenim belancetom, a ako želite pospite susamom Iipecite u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 35 do 40 minuta ili dok lepo ne porumeni.
Ako počne previše da rumeni odgore, prektijte pek papirom.

11. Pečeni hleb ohladiti vrlo kratko u plehu, izvaditi pažljivo i staviti na žicu da se potpuno ohladi. Reckavim nožem za hleb iseći na šnite, posuti prah šećerom i poslužiti uz kafu, čaj ili mleko.