Dijeta sa malo ugljenih hidrata: Šta se dešava sa našim telom kada prestanemo da jedemo šećere?

by | 28 aprila, 2023
dijeta sa malo ugljenih hidrata

Ovo je ono što u vašem telu izaziva dijeta sa malo ugljenih hidrata. Prolazimo kroz svaki proces u telu nakon što prestanete da jedete šećere

Dijete sa malo ugljenih hidrata se godinama navode kao efikasne strategije za mršavljenje. Sa porastom popularnosti keto obroka – i Atkinsove dijete pre toga – više ljudi nego ikada razmišlja o smanjenju unosa jednostavnih ugljenih hidrata i šećera kako bi poboljšali  svoju liniju i zdravlje. Međutim,  važno je shvatiti da svaka radikalna promena vaše ishrane ima prednosti i nedostatke. I, važno je napomenuti da je konsultacija sa lekarom ili licenciranim nutricionistom ključna da biste bezbedno sproveli tako krupnu promenu ishrane.

Da li je dijeta sa malo ugljenih hidrata efikasna?

Nekoliko studija pokazuje da dijeta sa malo ugljenih hidrata nadmašuje dijete sa niskim sadržajem masti u smislu gubitka težine, ali to nije jedino što treba uzeti u obzir kada je u pitanju zdravlje i ishrana. Treba voditi računa i o dugoročnoj efikasnosti.

Šta se dešava sa telom kada izbacimo šećere?

Kao i kod svake drastične promene, treba razmotriti nekoliko stvari. Prva stvar je žudnja – svaki put kada izbacite ugljenje hidrate budite uvereni da ćete osetiti žudnju za njima.

Smanjenje ugljenih hidrata smanjuje nivo glukoze u krvi i insulina, što zauzvrat minimizira skladištenje masti u telu. Međutim, potpuno isključivanje ugljenih hidrata može dovesti do umora, slabosti, vrtoglavice, glavobolje, razdražljivosti i mučnine koja može trajati nekoliko dana ili čak nedelja. Ovo stanje čak ima i ime: gripa zbog smanjenja ugljenih hidrata.

Kada ste u ovom stanju mozak teško funkcionisše, slaba je pažnja i koncentracija, a energija je niska. Glukoza i ugljeni hidrati su preferirani izvor energije za naš mozak, tako da prilagođavanje novom, smanjenom unosu neizbežno ima svoje efekte.

Dijeta sa malo ugljenih hidrata: Ketoza

Ako potpuno isključite ugljene hidrate, vaše telo će na kraju preći u stanje ketoze gde se „mali fragmenti ugljenika koji se nazivaju ketoni oslobađaju u krv jer telo sagoreva masti umesto ugljenih hidrata.“ Keto dijeta bi u početku mogla zvučati privlačno, ali mast je sporiji izvor goriva od glukoze, što znači da je vašem telu potrebno duže da joj pristupi, tako da će biti teže pokrenuti se tokom vežbanja i drugih aktivnosti. Obim vežbanja obavezno prilagodite novom nivou energije.

Tokom keto dijete, prvo ćete izgubiti težinu vode, a zatim će uslediti pravo skidanje kilograma.

Kakva je dijeta dobra dijeta?

Dobra vest je da možete da jedete mnogo ukusne hrane bogate vlaknima i sa malo ugljenih hidrata i to će vam pomoći da se osećate dobro. Pošto se vlakna ne vare niti apsorbuju, ona zapravo zauzimaju prostor u vašem crevu, dajući vam osećaj sitosti. Uz njih, možete jesti puno povrća, koji su najbolji izvor zdravih ugljenih hidrata.

Dakle, u zaključku, uradite svoje istraživanje i dajte prioritet zdravoj ishrani koja sa drži bar malo ugljenih hidrata koji nisu prošli kroz proces rafinisanja. Recimo: integralne žitarice, voće, povrće, proteini i masti. Zapamtite i da će hrana bogata vlaknima učiniti da se osećate sito i pružiće niz zdravstvenih prednosti.

Spirulina u službi mršavljenja

Dokazano je da ubrzava metabolizam, smanjuje apetit i smanjuje želju za apetitom. Spirulina je veoma hranljiv proizvod sa snažnim antiinflamatornim i antioksidativnim svojstvima.

Domepitipat/GettyImagesPlus