Doručak, užina, ručak, užina, večera! Znamo da znate da tako treba, ali…

by | 28 aprila, 2017

Još kao deca naučili smo da treba imati pet obroka dnevno, jer se tako organizmu, od jutra do večeri, obezbeđuje neophodna energija. Naučili smo i da je to posebno važno u detinjstvu i tinejdžerskim godinama, ali pitanje je da li to uvek imamo u vidu.

Piše:  Nataša Šoštarić, dipl. ing. prehrambene tehnologije, nutricionistkinja

Foto: Pixabay

Istraživanje znanja, stavova i navika u ishrani, koje je kompanija Nestlé sprovela u okviru projekta „Zdravo Rastimo“ na 4.800 đaka u Srbiji, pokazalo je da samo četvrtina učenika ima pet obroka dnevno. 9,3% učenika ima manje od tri obroka dnevno, a 10,6% ne unosi hranu kroz regularne obroke, već ima naviku da „stalno nešto jede“.

Posledice preskakanja obroka

Šećer, tačnije glukoza, osnovna je hrana za mozak. Šta se dogodi kad preskačemo obroke? Nivo glukoze u krvi opadne i postajemo umorni, dekoncentrisani i nervozni, a to utiče na obavljanje aktivnosti u školi, na poslu ili u slobodno vreme. Osim umora i snižene koncentracije, istraživanja pokazuju da osobe koje preskaču obroke imaju naviku da se prejedaju kad dođu kući, što rezultira nakupljanjem suvišnih kilograma, a svi znamo da gojaznost vodi ka težim bolestima, poput dijabetesa ili srčanih oboljenja. No,to nije kraj problema…

Preskakanje obroka usporava metabolizam, a može i da prouzrokuje bolove u stomaku i glavobolju. Kad preskačemo obroke, češće posežemo za slatkišima i gaziranim napicima koji brzo podižu nivo šećera u krvi, ali ga podjednako brzo i spuste, što opet dovodi do iscrpljenosti organizma.

Foto: Pixabay

Redovni obroci podrazumevaju održavanje konstantnog nivoa glukoze u krvi, pa ne osećamo glad, probava nam dobro radi, a mozak je budan i spreman za učenje, razmišljanje i izvršavanje aktivnosti.

Ovo je pravi trenutak da počnemo da se redovno hranimo…

Nije lako promeniti navike. Ukoliko možete, u taj proces uključite sve članove porodice . Krenite svi zajedno u prodavnicu i na pijacu, a onda počnite!

1) Unapred smislite šta biste mogli da kuvate svaki dan, a u nedostatku ideja poslužite se zabavnim aplikacijama koje pomažu u svakodnevnom planiranju jela – samo upišite namirnice koje već imate kod kuće i dobićete pregršt jednostavnih i raznolikih recepata.

2) Svaki dan doručkujte! Za pripremu hranljivog doručka potrebno vam je svega 5 minuta – probiotički jogurt pomešajte sa žitaricama od celog zrna, dodajte malo lešnika i svežeg voća i pred vama je odličan obrok za početak dana!

Foto: Pixabay

3) U frižideru je uvek dobro imati namirnice poput svežeg povrća i mlečnih proizvoda koje lako možete kombinovati sa kvalitetnim mesom ili ribom.

4) Ručak ili užinu pripremite kod kuće – priprema dobrog sendviča sa sirom i povrćem ili integralne testenine sa tunom, tikvicama i maslinovim uljem, ne zahteva mnogo vremena, a takve obroke možete pripremati za celu porodicu.

5) Unosite dovoljno vode svakog dana, a voćne sokove i gazirane napitke zamenite limunadom, u koju možete dodati svežu nanu, nekoliko kolutova svežeg krastavca i kašičicu meda.

Pročitajte i… Zdrava hrana za dobro raspoloženje 

Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.