Gurmanski Tanjir

by | jul 20, 2009

LEPOTA I ZDRAVLJE - RECEPTI - GURMANSKI TANJIR

POTREBNO JE:

 

  • 50 g integralnog pirinča; 
  • 30 g graška,
  • 30 g kukuruza,
  • 30 g šargarepe,
  • 30 g karfiola i,
  • obavezno, 30 g brokolija;
  • šnicle od sejtana (sejtan je zamena za meso koja se može kupiti u makrobiotičkim radnjama) – količina sejtana koju ćete upotrebiti za ovo jelo zavisi od vaših potreba, s tim što u makrobiotici postoji pravilo – jesti više puta manje količine;
  • gomasio (propržen susam sa krupnom morskom solju)

 

 

PRIPREMA:

Šnicle od sejtana iseći i propržiti na hladno ceđenom ulju (može da bude suncokretovo, budevino ili bilo koje drugo – važno je samo da je hladno ceđeno). Povrće obariti (najbolje na pari). Napraviti preliv od soja sosa, malo belog luka, supice od barenog povrća i kuzua (kuzu je napitak koji ima ulogu da da gustinu). Sve zajedno prokuvati, pa kad počne da se zgušnjava preliti njime šnicle.

REČ PLUS:

Kad se pojede ovaj obrok, nema osećaja težine u stomaku. Niko ne kaže „prejeo sam se“, mada i najveći gurmani tvrde da im je bilo dovoljno hrane.

Savet 

* Osim sejtana, kao zamena za meso, može da se koristi i tempeh (presovana soja)

* Brokoli ima veoma važnu ulogu u makrobiotici, jer je izuzetno jak antioksidant.

* U makrobiotici namirnice nipošto ne smeju da se raskuvaju.

Tagovi: