O vrednosti i lekovitosti pojedinih namirnica koje mnogo volimo i skoro pa svakodnevno jedemo, često i ne razmišljamo niti tome pridajemo poseban značaj. Određene namirnice su bogat izvor vitamina i minerala, a mnoge od njih nalaze se na listi najjeftinijih i uvek dostupnih namirnica.
Foto: Pixabay/Free images
Pogledajte u nastavku koje su to namirnice, kao i zašto se nalaze na listi 15 najzdravijih namirnica na svetu. Ljubitelje slatkiša obradovaće podatak da se čak i čokolada nalazi na njoj.
Jedan limun sadrži mnogo više od preporučene dnevne doze vitamina C, koji pomaže organizmu u borbi protiv upala, jača kosti i održava zdrav nivo holesterola. Citrusni flavonoidi u limunu mogu sprečiti razvoj ćelija raka.
Pogledajte na sledećim stranicama koje se još namirnice nalaze na ovoj listi…
Foto: Pixabay/Free images
2. Jabuke
Jabuke su odličan izvor antioksidanasa i pomažu u borbi protiv slobodnih radikala. Američko istraživanje pokazalo je da su žene starije dobi, koje su svakodnevno jele jabuke, za samo šest meseci smanjile nivo lošeg holesterola za 23 odsto.
Vlakna, antioksidansi i fitonutrijenti u ovom bobičastom voću dobri su za smanjenje hipertenzije, očuvanje telesne težine, a sprečavaju i nastanak novih masnih ćelija.
Foto: Pixabay/Free images
4. Avokado
Iako avokado možda ne jedemo često, ili ga ne konzumiramo uopšte, i teško ga nalazimo u marketima, ovo je jedna od najzdravijih namirnica na svetu. Prema nekim studijama avokado snižava holesterol za čak 22 odsto. U jednom avokadu nalazi se pola neophodne dnevne količine vlakana, kao i 40 odsto folata, što može smanjiti rizik od srčanih bolesti. Takođe, ova namirnica sadrži i kalijum koji efikasno snižava krvni pritisak.
Samo nekoliko kockica ove čokolade na dan može sniziti visoki krvni pritisak. Kakao prah je, naime, izuzetno bogat flavonoidima, antioksidantom koji snižava i loš holesterol.
Foto: Pixabay/Free images
6. Krompir
Jedan crveni krompir sadrži 66 mikrograma folne kiseline (vitamin B grupe) koja je neophodna za razvoj i rast deteta. Za ovoliku količinu pomenutog vitamina bilo bi potrebno da pojedete izuzetno veliku količinu spanaća ili brokolija. Pored toga, jedan slatki krompir, sadrži skoro osam puta veću količinu Vitamina A od one koja je neophodna, appoznato je da ovaj vitamin jača imunitet, te i sprečava pojavu raka.
Ova namirnica bogata je omega-3 masnim kiselinama koje smanjuju rizi od depresije, srčanih oboljenja i karcinoma. Takođe, ova riba sadrži i niacin koji može da spreči pojavu Alchajmerove bolesti i gubitak memorije.
Foto: Pixabay/Free images
8. Brokoli
Jedna manja porcija brokolija sadrži više od potrebnog dnevnog unosa vitamina K – koji je izuzetno važan za izgradnju i očuvanje kostiju. Takođe, sadrži i duplo više o preporučene doze vitamina C zbog čega pozitivno utiče na kosti, te i sprečava razvoj malignih bolesti.
Ova namirnica sadrži velike količine vitamina i minerala, kao što su folna kiselina, vitamin A, B, C, E, gvožđe, mangan i kalijum. Spanać sadrži i lutein i zeaksantin, koji su izuzetno važni za zdravlje očiju. Nedavna istraživanja utvrdila su da je od sveg voća i povrća, spanać jedna od najdelotvornijih namirnica u borbi protiv raka.
Foto: Pixabay/Free images
10. Bademi
Ova ukusna grickalica obiluje magnezijumom, vitaminom E, gvožđem, kalcijumom i vlaknima. Bademi su ključni sastojak balansirane ishrane i odlična hrana za zdravo srce.
Orasi sadrže najviše omega- 3 masnih kiselina, koje snižavaju holesterol, poboljšavaju raspoloženje i bore se protiv razvoja malignih bolesti. Takođe, u ovoj namirnici nalazi se i melatonin koji će vam obezbediti miran i zdrav san i pomoći vam da pobedite nesanicu.
Foto: Pixabay/Free images
12. Beli luk
Poznato je da je luk odličan borac protiv raznih bolesti. Prema pojedinim istraživanjima, ova namirnica može da spreči razvoj bakterija, pa čak i Ešerihiju koli. Alicin, materija koja se nalazi u belom luku, deluje anti-upalno i dokazano snižava nivo holesterola i krvnog pritiska.
Jedna porcija mahunarki (grašak, pasulj, sočiva) četiri puta nedeljno može da smanji rizik od srčanih bolesti za čak 22 odsto. Takođe, ovolika količina unetih mahunarki tokom nedelje može značajno da smanji i rizik od razvoja raka dojke.
Foto: Pixabay/Free images
14. Pšenične klice
Pšenične klice bogate su nutrijentima poput vitamina E, folne kiseline, cinka, magnezijuma te fosfora. Preporučuje se da ih konzumirate u izvornom obliku jer rafinirani pekarski proizvodi gube te važne sastojke.
Zobena kaša bogata je vitaminom B, omega-3 masnim kiselinama i kalijumom. Obiluje i vlaknima, a celovita zrna zoba možete koristiti i za pripremu raznih zdravih poslastica.