Ispijanje maslinovog ulja na prazan stomak je novi TikTok trend, ali da li je zdrav?

by | 30 maja, 2022
Ispijanje maslinovog ulja na prazan stomak

Ispijanje maslinovog ulja na prazan stomak je velnes trend koji je sve popularniji na TikToku, a evo šta na to kažu eksperti. 

Skoro pa svake nedelje, naiđemo na poneki veoma bizaran trend na društvenim mrežama. I dok neki zaista deluju, drugi, poput ispijanja proteinskog praška bez vode, su i te kako opasni. A najnoviji u nizu uključuje ritual ispijanja maslinovog ulja odmah ujutro.

Ispijanje maslinovog ulja na prazan stomak

Maslinovo ulje, samo po sebi je veoma zdrav dodatak ishrani. Pored toga što sadrži antiupalna svojstva, ovo ulje je prepuno polifenola i masnih kiselina koji podržavaju zdravlje organa za varenje.

Isto tako, ovo ulje pozitivno deluje na naš mozak i kognitivne sposobnosti. Maslinovo ulje je prepuno i vitamina A, D i K, koji su ključni za optimalno zdravlje celog organizma. Pa ipak, postavlja se pitanje da li ovo ulje ima pozitivno dejstvo, kada se ispija samo, na prazan stomak?

@mandanazarghami this summer we’re getting SNATCHED💅🏼 #summer2022 #oliveoilshot #guthealth #healthtips ♬ original sound – Amahree 💫

Stručnjaci se slažu da ovome ne možemo da pristupimo sa samo jedne tačke gledišta. Pa ipak, zasad ne postoje naučni dokazi koji potkrepljuju tvrdnje da je ispijanje ovog ulja na prazan stomak zaista korisno za naše zdravlje.

Umesto toga, eksperti savetuju da uvrstimo ovo ulje u ishranu, te da ga dodajemo u salate, soseve i jela.

Pročitajte i… Da li je maslinovo ulje pogodno za kuvanje?

 

lepotaizdravlje.rsLightFieldStudios/iStock/Getty Images Plus via Getty Images


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.