Izbacivanje iz ishrane određenih grupa namirnica veoma je popularno poslednjih godina. Mnogi su uvereni da je upravo to pravi put do zdravije ishrane. Ali da li je zaista zdravo – i na duže staze održivo – potpuno se odreći: ugljenih-hidrata, mlečnih proizvoda, glutena, mesa, jaja… Ovo pitanje postavili smo nutricionistkinji Mariji Đurković.
Ne izbacujem iz ishrane ništa, ni sebi, ni svojim klijentima.
Postoje namirnice koje jedem češće i koje su deo moje svakodnevne ishrane, a postoje namirnice i obroci koji su „za ponekad“.
Mlečni proizvodi i zamene (nemasni sirevi, ponekad feta sir, kiselo mleko, jogurt, biljna mleka). Lično nisam ljubitelj kefira, ali je i on odličan izbor! Mleko retko pijem, jer me ponekad nadima.
Meso, riba, jaja (ribu jedem 1-3 puta nedeljno – najčešće losos, pastrmku, skušu, tunjevinu u salamuri). Od mesa najčešće piletina i junetina. Jaja u svakom obliku obožavam.
Voće i povrće (uglavnom jedem sve vrste voća i povrća). Nisam ljubitelj dinje i cvekle, ali su zdrave.
Kada sam u krugu porodice, prijatelja, i za neke posebne prilike, na mom jelovniku se nađe i pizza, ponekad burger, i naravno, poneki kolač.
Nikog nije jedan obrok učinio gojaznim, tako da je posle takvih obilnijih ručkova/večera bitno jedino to da se što pre vratite svom redovnom/svakodnevnom režimu. I da to zaista bude ponekad, a ne svaki dan.
Dakle, izbacivanje iz ishrane čitavih grupa namirnica, nije rešenje.
Svaka grupa namirnica bitna za naše zdravlje i organizam. Naravno, tu je i psihološki efekat – kada se čoveku nešto zabrani, on još više žudi za tom hranom.
Ono što je takođe bitno, jeste individualni pristup i da naučimo da slušamo svoje telo. Nekome će možda smetati laktoza iz mleka, nekome gluten, ali treba pažljivo pristupati izbacivanju tih namirnica, i nadoknaditi ih drugim, kvalitetnim namirnica.
Marija Đurković je po struci nutricionista – dijetetičar. Istoimeni smer završila je na Visokoj zdravstvenoj školi strukovnih studija u Beogradu, nakon čega je pohađala kurs u organizaciji Saveza za rekreaciju i fitnes Vojvodine i stekla sertifikat savetnika za ishranu i suplementaciju u rekreaciji i fitnesu. U decembru 2017. otvorila je nutricionističko savetovalište u Novoj Pazovi u kojem je do danas veliki broj njenih klijenata prošao svoj put od želje do cilja. Marija se nada da su svi oni poneli iz savetovališta poneli ljubav prema zdravoj ishrani i zdravim životnim navikama. Od 1. jula 2020. godine savetovalište radi na još jednoj lokaciji, u A bloku na Novom Beogradu.