Nutricionistkinja otkriva zašto ništa ne izbacuje iz ishrane

by | 4 avgusta, 2021
Marija Đurković Izbacivanje iz ishrane

Izbacivanje iz ishrane određenih grupa namirnica veoma je popularno poslednjih godina. Mnogi su uvereni da je upravo to pravi put do zdravije ishrane. Ali da li je zaista zdravo – i na duže staze održivo – potpuno se odreći: ugljenih-hidrata, mlečnih proizvoda, glutena, mesa, jaja… Ovo pitanje postavili smo nutricionistkinji Mariji Đurković.

Piše: Marija Đurković

Ne izbacujem iz ishrane ništa, ni sebi, ni svojim klijentima.
Postoje namirnice koje jedem češće i koje su deo moje svakodnevne ishrane, a postoje namirnice i obroci koji su „za ponekad“.

Na mom svakodnevnom jelovniku nalaze se:

  • Žitarice (najčešće koristim ovsene pahuljice, proso, palentu, integralni hleb, pirinač, integralnu testeninu…)
  • Mlečni proizvodi i zamene (nemasni sirevi, ponekad feta sir, kiselo mleko, jogurt, biljna mleka). Lično nisam ljubitelj kefira, ali je i on odličan izbor! Mleko retko pijem, jer me ponekad nadima.
  • Meso, riba, jaja (ribu jedem 1-3 puta nedeljno – najčešće losos, pastrmku, skušu, tunjevinu u salamuri). Od mesa najčešće piletina i junetina. Jaja u svakom obliku obožavam.
  • Voće i povrće (uglavnom jedem sve vrste voća i povrća). Nisam ljubitelj dinje i cvekle, ali su zdrave.
  • Orašasti plodovi i hladno ceđena ulja.

Pročitajte i… Evo kako izgleda dnevni meni nutricionistkinje Marije Đurković

Namirnice/obroci koje jedem ponekad:

Kada sam u krugu porodice, prijatelja, i za neke posebne prilike, na mom jelovniku se nađe i pizza, ponekad burger, i naravno, poneki kolač.

Nikog nije jedan obrok učinio gojaznim, tako da je posle takvih obilnijih ručkova/večera bitno jedino to da se što pre vratite svom redovnom/svakodnevnom režimu. I da to zaista bude ponekad, a ne svaki dan.

Dakle, izbacivanje iz ishrane čitavih grupa namirnica, nije rešenje.

Zašto ništa ne izbacujem iz ishrane

Svaka grupa namirnica bitna za naše zdravlje i organizam. Naravno, tu je i psihološki efekat – kada se čoveku nešto zabrani, on još više žudi za tom hranom.
Ono što je takođe bitno, jeste individualni pristup i da naučimo da slušamo svoje telo. Nekome će možda smetati laktoza iz mleka, nekome gluten, ali treba pažljivo pristupati izbacivanju tih namirnica, i nadoknaditi ih drugim, kvalitetnim namirnica.

Marija Đurković je po struci nutricionista – dijetetičar. Istoimeni smer završila je na Visokoj zdravstvenoj školi strukovnih studija u Beogradu, nakon čega je pohađala kurs u organizaciji Saveza za rekreaciju i fitnes Vojvodine i stekla sertifikat savetnika za ishranu i suplementaciju u rekreaciji i fitnesu. U decembru 2017. otvorila je nutricionističko savetovalište u Novoj Pazovi u kojem je do danas veliki broj njenih klijenata prošao svoj put od želje do cilja. Marija se nada da su svi oni poneli iz savetovališta poneli ljubav prema zdravoj ishrani i zdravim životnim navikama. Od 1. jula 2020. godine savetovalište radi na još jednoj lokaciji, u A bloku na Novom Beogradu.

via Marija Đurković


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.