Ukus i miris jeseni: Kafa sa bundevom

by | septembar 28, 2020
kafa sa bundeovom

Kafa sa bundevom – ljubav na prvi ukus 

Ušli smo u jesen, mnogima najomraženije godišnje doba jer su prve asocijacije na njega kiša, vetar i tmurni depresivni dani. Međutim, kada malo zagrebemo ispod površine znamo i da su pred nama sati ispod pokrivača dok smo ušuškani u omiljeno ćebe i pratimo hit seriju na Netflix-u; kuvanje ukusnih obroka koji „greju dušu“ svih gurmana; kao i okupljanje oko društvenih igara; bavljenje kreativnim projektima po kući… i omiljeni vrući napici. (Pročitaj: Njoke od bundeve – ručak koji ćete obožavati)

Još jedna od lepih stvari vezanih za jesen, jesu – začini. I dok se sve polako smiruje i uspavljuje, začini postaju razigrani. Nakon letnje sezone kada smo fokusirani na sveže povrće i voće i na laganu hranu sa što manje teških ukusa i dodataka, jesen nam vraća bogate ukuse na trpezu. Na meni nam stiže pregršt zanimljivih jela i namirnica među kojima glavnu reč ima – bundeva.

Načini konzumiranja bundeve su brojni; od pečenja u rerni, preko pravljenja čorbe, do raznih pita i jela. Međutim, da li ste znali da bundeva može biti odličan sastojak i brojnih pića? Da! Zato vam danas donosimo još jedan zanimljiv recept koji je jedan od simbola jeseni – kafa sa bundevom.

kafa sa bundevom

Kafa sa bundevom

Sastojci:

– 120 ml jake kafe ili jedan espresso
– 170 ml mleka
– 3 kašike pirea od bundeve
– 1 kašika meda
– dve kašičice šećera
– po želji cimeta, đumbira, muškatnog oraščića
– kapljica ekstrakta vanile

Priprema:

– Bundevu ogulite, iseckajte na kockice i kuvajte je pola sata. Nakon što postane mekša, stavite je u blender zajedno s medom, šećerom i drugim začinima i sve zajedno mešajte dok ne dobijete pire. (Pročitaj: Probajte zdrav Snikers kolač zbog kog vas neće gristi savest, a ići će vam voda na usta)

– Od mleka napravite penu (najbolje je koristiti mikser). Kako bi pena bila što kompaktnija, ne koristite hladno mleko, već ono sobne temperature.

– Kada imate sve spremno, u šoljicu stavite kafu, zatim pire od bundeve, a potom na vrh penu, koju uvek možete poprskati s drugim začinima poput čokoladnih mrvica ili cimeta.

Sada je sve spremno za uživanje!

lepotaizdravlje.rsGuliver/getty images