Kako da kod kuće pripremite jelo po principima molekularne gastronomije?

by | septembar 24, 2015

Marijana Pedović, Mscgastronomije, šef kuhinje u jednom novosadskom hotelu i predsednica Asocijacije Molekularne Gastronomije Srbije, u kratkom intervjuu otkriva šta je molekularno kuvanje, koje gastronomske tehnike svakodnevno koristimo, a da ih nismo ni svesni, i kako napraviti hladno-topli sladoled od kajmaka.

gastronomija

U čemu su sličnosti i razlike između molekularne gastronomije i klasičnog kulinarstva? Jesu li jela koja pripremaju molekularni gastronomi različita zavisno od geografskog područja, ili je u pitanju univerzalna tehnika spremanja hrane?

– Molekularna gastronomija je nauka koja se bavi proučavanjem promena koje se dešavaju pri kuvanju. Molekularno kuvanje je praktična primena principa i zakona u cilju dobijanja optimalnih svojstava namirnica. Klasično kulinarstvo još ne poznaje dovoljno uzroke koji dovode do transformacija namirnica, na primer, svako zna da isprži komad mesa, ali retko ko zna da do prepoznatljivog ukusa i izgleda dolazi usled Mejlardove reakcije. Molekularno kuvanje je primenjivo na sve kuhinje sveta, uz osnovne tehnike koje otvaraju vrata eksperimentisanju.

Sa kojim izazovima na radnom mestu se suočavate?

– Izazovi su prevazilaženje stereotipa i sujete kolega. Izazov je prevazići sebe, kreirati nešto neviđeno i nadahnuti druge. Držati maštu iznad realnosti.

Ceo intervju i recept za sladoled od kajmaka pronađite OVDE

Tagovi: