Kako prestati da jedete zbog stresa? 5 saveta koji vam mogu pomoći

Kako da se nosite sa problemom i vratite svoje ponašanje u ishrani u normalu.

by | 28 avgusta, 2022
Kako prestati da jedete zbog stresa

Kako prestati da jedete zbog stresa i zašto je danas kompulzivno prejedanje postala nova nezdrava stvarnost modernog društva. Svakodnevni stres, strepnja oko najnovijih vesti, briga za naše živote i voljene doveli su nas do čestih poseta frižideru i narudžbine za dostavu brze hrane. Rezultat je prejedanje i nezdrav apetit. Hajde da vidimo kako se nositi sa ovim problemom.

Pokušajte da ispunite bar jednu od ovih pet tačaka i to će već biti važan korak ka zdravoj psihi i boljem kvalitetu života.

1. Budite samosvesni

Svaki vaš sledeći obrok sa kompulzivnim prejedanjem samo je još jedan pokušaj da se savladaju unutrašnji problemi. Rad na tome da se vratite u normalu pre svega zavisi od vas i koliko želite da se vratite ka zdravom načinu života i povratku u uobičajeni ritam. Razmislite iskreno i priznajte sebi da li to možete sami ili vam je potrebno da potražite savet i pomoć rofesionalca pa zašto da ne i psihologa.

Savet:

Dodatni podsticaj da se oslobodite kompulzivnog prejedanja biće novi hobi, komunikacija sa prijateljima i porodicom, dodatni posao, šetnje na svežem vazduhu – svaka aktivnost koja će vam odvratiti pažnju od odlaska u kuhinju.

 

2. Postanite sebi svoj najbolji prijatelj

Mržnja prea samom sebi i lično osećanje krivice za sve greške je još jedan razlog za kompulzivno prejedanje. Da biste prihvatili sebe, potrebno je da dođete do spoznaje da smo svi različiti i da nema ideala.

Savet:

Odlično rešenje za ovo može biti sledeća faza socijalizacije – potraga za novim poznanicima i prijateljima, uključivanje u različite interesne grupe, grupna terapija.

 

3. Kako prestati da jedete zbog stresa – Pustite svoje emocije

Zatvaranje i „zadržavanje“ emocija u sebi takođe podstiče vaš nezdaravu samoodbrambeni mehanizam prejedanja. Za mnoge je to zbog straha da ne ispadnu slabi, kao i nepoverenja u druge ili uverenja da je snaga u gvozdenom, neprobojnom karakteru.

Savet:

Zapamtite da svi mi, bez obzira na godine, pol i profesiju, ponekad možemo da plačemo, da budemo uznemireni ili da se zabavljamo bez razloga.

Kako prestati da jedete zbog stresa

Kako prestati da jedete zbog stresa – Da li ste sigurn da će vam biti bolje ao pojedete još jedan komad pizze?
Photo by Pexels-Anna-Shvets

 

4. Budite kreativni

Popularni mem na mreži zapravo ilustruje još jedan način za rešavanje kompulzivnog prejedanja. Svaka kreativnost, bilo da je to ples, primenjena umetnost ili vokal, uvek je odraz našeg unutrašnjeg stanja.

Kako prestati da jedete zbog stresa – Savet:

Ako ne možete da plačete kada to zaista želite, onda će izražavanje kroz kreativnost imati pozitivan uticaj na obnavljanje vašeg ponašanja u ishrani.

 

5. Smatrajte jelo zdravim i prijatnim ritualom.

Najčešće je kompulzivno prejedanje povezano sa brzom hranom, visokokaloričnom hranom i nezdravom hranom. Da biste udaljili vektor od hamburgera i gaziranih pića, pokušajte da hranu pretvorite u neku vrstu rituala.

Savet:

Kupujte estetski lepše povrće i voće u prodavnicama, obratite pažnju na lepu ambalažu i zdrave brendove, češće idite u restorane ili moderna mesta u vašem gradu, organizujte prijatna druženja sa porodicom i prijateljima.

PITAMO VAS:

Da li mislite da jedete suviše zbog stresa?

Loading ... Loading ...

PREPORUČUJEMO:

Emocionalno prejedanje: Kako ga prepoznati i zaustaviti?

Main photo by: Pexels-Karolina Grabowska

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.