Kako sprečiti bacanje hrane: Saveti i trikovi

by | 24 januara, 2022
kako sprečiti bacanje hrane

Otkrivamo kako sprečiti bacanje hrane, a time sprečiti i udar na naš novčanik, ali i na životnu sredinu.

Da li ste znali da 1/3 proizvedene hrane za ljudsku upotrebu završi na otpadu? A da li ste znali da je otpad od grane odgovoran za od 8 do 10% štetnih emisija gasova koji utiču na stvaranje efekta staklene bašte na našoj planeti? Ovo su sasvim dovoljni razlozi da razmislimo o individualnom pripremanju i skladištenju namirnica kako bismo umanjili ove statistike u narednim godinama,.

Kako sprečiti bacanje hrane

Planiranje obroka

U pitanju je sjajan način da se spreči upravo bacanje hrane. Uz to, ne samo što na ovaj način možemo da živimo zdravije, već ćemo uštedeti i novac.

Prvi korak jeste da unapred osmislite šta ćete jesti. Neka vam cilj u početku bude planiranje obroka za narednih nedelju dana.

Imajte na umu porcije

Prilikom napredne kupovine namirnica razmišljajte o količini. A ona zavisi od članova domaćinstva.

Priprema i skladištenje

Nakon pripreme kuvanih jela, najbolji način da ih čuvate jeste da ih zamrznete. Sveže namirnice poput bundeve, paradajza i krompira čuvajte na tamnom i hladnom mestu. Brokoli i karfiol iseckajte i pohranite u plastične kutije koje ćete držati  frižideru.

Sastojke za smutije pripremite unapred. Na primer, bobičasto voće, bananu i spanać spremite u kesu sa vakumskim zatvaranjem i tako složite u frižider.

Limun će duže ostati svež ukoliko ga držite u staklenoj tegli punoj vode, u frižideru.

Istražite kako da skladištite koju namirnicu, a da ostane duže sveža. I ne prenatrpavajte frižider. Merite svaku porciju i u skladu s količinom obroka kupujte i namirnice.

Pročitajte i… Kako da najbolje organizujete frižider

Ostaci od obroka

Zvek razmišljajte i o tome kako ćete ostatke obroka inkorporirati u naredni. Na primer, u nedelju ste jeli piletinu, a ostatak možete iskoristiti za pripremu cezar salate za ručak u ponedeljak. Budite kreativni.

Učinite dobro delo

Na kraju, ukoliko napravite preveliku količinu za jedan obrok, možete donirati. Raspitajte se u okruženju da li postoji neki komšija koji se nalazi u lošoj materijalnoj situaciji. Ili kontaktirajte udruženja koja doniraju obroke, poput Doniraj Obrok- JCI Novi Sad

lepotaizdravlje.rs VectorMine/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.