Na šta prvo pomislite kada neko kaže – jesen? Ok, priznajemo, na kišu, ali sigurni smo i na miris i ukus kestena koji je njen zaštitni znak. Zato naša današnja tema, za sve koji ne znaju ili one koji treba da se podsete, jeste – kako spremiti kestenje kod kuće.
Sirov kesten ili „žir bogova“ trenutno možete kupiti gotovo na svakom koraku.
Kestenje se može jesti sirovo ili termički obrađeno, u slatkim ili slanim jelima.Od kestenja se mogu praviti ukusne krem supe kao i lepe poslastice. (Pročitaj: Ukus i miris jeseni: Kafa sa bundevom)
Kad je u pitanju njegovo čuvanje treba ga tretirati više kao voće i povrće nego kao orašaste plodove. Zato, ako ne planirate odamah da ga iskoristite kada ga kupite, kestenje čuvajte u frižideru.
Kako spremiti kestenje kod kuće?
Pre nego što se odlučite da ga pravite, dobro pregledajte kestenje i bacite ono koji na sebi imaju bilo kakvu rupicu.
Dobar plod prepoznaćete tako što će kada ga lagano pritisnite biti blago mekan.
Stavite kestenje u posudu i dobro ih isperite pod vodom. Zatim ih stavite u plitku posudu za pečenje i pazite da ne budu preblizu jedan drugome. Pecite u rerni zagrejanoj na 200°C otprilike 30 minuta.
Oljuštite ljusku dok je keste još topao.
U videu pogledajte pripremu:
Kako spremiti kestenje kod kuće? Još jedan od super načina pogledajte u nastavku.