#kakosehranim: Dnevni meni Sofije Rajović

by | februar 25, 2022
Dnevni meni Sofije Rajović

Dnevni meni Sofije Rajović bazira se na merama opreza, jer se glumica bori s insulinskom rezistencijom. Ove mere, priznaje, teško joj padaju, jer je velika gurmanka… 

Sofija Rajović, koju je publika zavolela prvo u seriji Vojna akademija, a zatim i u Istine i laži, oduvek je bila velika ljubiteljka hrane, a onda je, pre sedam godina, otkrila da pati od insulinske rezistencije. Posumnjala je da se nešto dešava s njenim zdravljem dok je boravila u Americi, gde se za kratko vreme dosta ugojila.

Koliko vam se menjao jelovnik s godinama? Kako ste se hranili ranije, a kako sada izgleda ta rutina?

Kada sam bila tinejdžerka vodila sam računa o ishrani – s vremena na vreme, tek kasnije sam shvatila da zapravo to nije bilo ni blizu „vođenja računa”, već samo minimalna kontrola konzumiranja slatkiša. Sada već godinama pokušavam da nađem rešenje – kako da dugoročno budem na korigovanog ishrani, ali iskreno ne polazi mi lako za rukom – budući da sam velika gurmanka. Zato često idem iz krajnosti u krajnost.

Pre sedam godina vam je utvrđena insulinska rezistencija. Koliko dugo vremena je trebalo da prođe da biste shvatili o čemu se radi?

Dok sam bila u Americi, naglo sam se ugojila, iako nisam unosila baš toliku količinu hrane koja bi mogla to da izazove baš u tolikoj meri. Shvatila sam da nešto nije uredu i krenula da se bavim svojim problemom. Tek nakon skoro godinu dana bezuspešnog traganja, uspela sam da dodjem do doktora koji je odmah znao šta bi moglo biti u pitanju, a analize koje su potvrdile njegove sumnje.

Da li ste zbog toga korigovali jelovnik? Da li ga se redovno pridržavate?

Mesec dana vodim računa, pa nekoliko dana ili nedelja ne vodim. Hrana je nešto što je usko vezano za socijalni život. Ako ste gurman kao ja, teško da ćete ostati disciplinovani na večeri gde svako jede šta želi i pije vino, a vi treba da jedete grilovanu piletinu uz čašu vode. To je karakter koji ja, nažalost, nemam, bar kad je hrana u pitanju.
Koje su namirnice koje zaobilazite u širokom luku, a šta je ono što je dozvoljeno da jedete?
Trudim se sa izbegavam slatkiše i peciva. Ono što je uvek preporučljivo jeste dosta povrća, meso i riba.

Pročitajte i… Kako se hrani Gorica Nešković?

Da li i sami kuvate kad imate vremena i da li vam to pričinjava zadovoljstvo?

Retko kuvam. Nemam meru što se toga tiče – kad kuvam, pravim porcije kao za malu vojsku, pa sam onda osuđena na to da jedno jelo jedem tri dana, da se ne baci (smeh).

Da li imate običaj da kupujete na pijaci i u malim marketima ili preferirate velike robne lance?

Volela bih da imam običaj da odem na pijacu, ali mi je, definitivno, lakše kad celokupnu kupovinu obavim u supermarketu.

Da li i dalje imate nešto čemu ne možete da odolite, i pored opreza zbog IR?

Sladoled je nešto čemu ne umem da odolim. Trudim se, ali nekad jednostavno ne mogu da se iskontrolišem, pa dam sebi oduška. Zaista je teško i jako iscrpljujuće na duže staze voditi računa o tome šta unosite od namirnica i koliko. Nažalost, retko ko uspeva da ne bude povratnik lošim navikama i tim ljudima zaista odajem počast.

Kakav odnos imate prema organskoj hrani?

Moje mišljenje je da organsku hranu ima smisla kupovati samo u Americi.

Da li se ikad opterećujete izgledom i brojanjem kalorija, ili vam je isključivo zdravlje važno – kad pazite na obroke?

Mislim da svaka žena koja kuburi s kilogramima prvo na umu ima fizički izgled, pa tek onda zdravlje. Ljudi koji su prirodno mršavi ne znaju koliko su srećni (smeh).

Priredila: Nadežda Jokić

lepotaizdravlje.rsALEKSANDAR JEŠIĆ YESCH, MAGONE, SARSMIS