Majndfulnes način ishrane: 6 saveta kako da ga praktikujete

by | 10 avgusta, 2021
Majndfulnes nacin ishrane

Majndfulnes način ishrane mnogima od nas zvuči nemoguće, ali njegovi benefiti su stvarni. 

Svesno konzumiranje svakog obroka može delovati kao nemoguća misija u današnje vreme. Uglavnom, tokom obroka, radimo još makar jednu stvar. Doručkujemo na poslu za kompjuterom, ručamo s mobilnim telefonom u rukama, proveravajući društvene mreže, mejlove… A večeramo uglavnom uz ekran televizora ili laptopa, gledajući serije ili filmove.

Međutim, na ovaj način ne uživamo u samoj hrani, a pored toga, istraživanja su pokazala da unosimo više kalorija kada nismo fokusirani isključivo na sam obrok. Na svu sreću, ovo možemo promeniti, a kako, otkrivamo vam u nastavku.

Majndfulnes način ishrane – kako ga praktikovati?

1 Neka telo sustigne funkciju mozga

Brzo konzumiranje obroka i ignorisanje signala tela vs. sporo konzumiranje i zaustavljanje kada osećamo sitost.

Usporavanje je jedan od najboljih načina da naš um i telo komuniciraju. Tako će telo zapravo slati signale mozgu kada je stomak sit. Kada usporimo, telo ima šansu da se poveže s mozgom. Stoga, žvaćite svaki zalogaj najmanje 25 puta, odložite escajg nakon svakog zalogaja i osluškujte svoje telo.

2 Signali gladi

Da li odgovarate na emocionalne potrebe ili na stvarne potrebe organizma?

Mnogi od nas jedu kada osećaju tugu, usamljenost, dosadu, nervozu… A šta je s situacijom kada stomak krči, nemamo energije i osećamo vrtoglavicu? Prečesto ove druge signale ignorišemo. A oni su bitniji jer su to signali gladi.

3 Kultivišite majndfulnes kuhinju

Još jedan način da jedete manje svesno jeste da jedete „u hodu“, dok stojite u kuhinji i gledate šta sve imate u frižideru, ladicama, na policama… Kada dođe vreme za obrok, sedite za sto, koristite pribor za jelo i fokusirajte se na obrok. Kuhinju kultivišite na način da bude organizovanija i da vas podstrekuje na zdraviju ishranu. Neka vam pri ruci budu zdravi obroci i grickalice, umesto prerađenih namirnica. U činije stavite voće, orašaste plodove, iseckano povrće poput šargarepe… Ovako ćete za užinu imati zdrav obrok.

Pročitajte i… Majndfulnes za decu – svesnom pažnjom do budnosti

4 Shvatite svoju motivaciju

Potrebno je naći balans između hranljivih namirnica, koje nas u isto vreme zadovoljavaju. Tako, ukoliko na primer volite slatko, izaberite tamnu čokoladu s većim procentom kakaoa. Ili grickajte orašasto voće s medom.

5 Dublja veza s hranom

Retko ko zaista razmišlja o onome što konzumira. Ali svaki obrok nas sve više povezuje s prirodom i s drugim ljudima. Koristite sveže sastojke, kuvajte obroke umesto da naručujete dostavu. Razmišljajte o svakom koraku prilikom pripremanja jela i o svakom sastojku koji koristite.

6 Fokus na tanjiru

Multitasking nam je svima srodan kada je ishrana u pitanju. Tokom obroka, isključite televizor, mobilni telefon i udaljite se od laptopa. Fokusirajte se isključivo na tanjir i namirnice koje su u njemu. Ne žurite!

I najvažnije od svega – uživajte u obrocima!

Pročitajte i… Isprobajte majnduflnes trčanje

 

lepotaizdravlje.rsSunsetoned via Pexels

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.