Dosadili su vam jednolični namazi? Vreme je za gvakamole sos!

by | avgust 21, 2020
Meksička jela

Vaš doručak se, u najboljem slučaju, svodi na sendviče? Dosadili su vam puter, humus i svi ostali namazi koje imate u frižideru? Tražite nešto što ćete brzinski namazati na hleb ili tortilju pre nego što izađete iz kuće? Vreme je za gvakamole sos! Meksička jela važe za veoma ukusna, a ovaj popularni zeleni namaz je, pored toga, izuzetno zdrav. Pravi se od avokada, a idealan je kao doručak ili lagana večera onda kada želite da budete siti, ali bez neprijatne težine u stomaku. (Pročitaj: Avokado – najbolji saveznik našeg srca)

Uz gvakamole sos odlično idu tortilje i integralni tost, ali imajte u vidu da avokado u kontaktu sa vazduhom oksidira, tako da namaz brzo menja boju i trebalo bi ga potrošiti u roku od dva dana.

Kako se ovaj kremasti namaz priprema? Zaboravite na šporet i kuhinjska pomagala koja se teško peru. Trebaće vam samo činija, nož i viljuška. Da bi gvakamole sos uspeo, najvažnije je da pronađete sveže namirnice. Avokado ne sme biti ni suviše zelen (tada je prilično bezukusan, pa čak i opor), ali ni prezreo (imaće ukus užegle masti). Najbolje je odabrati onaj koji nema vidljiva oštećenja, kao ni tamne mrlje na ljusci. (Pročitaj: Savršena keto večera – salata sa avokadom i piletinom)

Popularna meksička jela – gvakamole sos

Sastojci:
1/2 glavice crnog luka, sitno seckanog
šaka svežeg korijandera
1 ljuta papričica (bilo bi idealno da to bude halapenjo)
so i biber
2 velika, zrela avokada (izgnječite ih viljuškom)
2 kašike soka limete
2 naseckana mlada luka
1 kašičica crnog susama

Priprema:
U posudi pomešajte luk, korijander, papričicu, so i biber. Izgnječite viljuškom kako bi se oslobodili sokovi i aroma. Dodajte sok limete i avokado. Mešajte dok se masa ne sjedini, pa dodajte mladi luk. Dobro izmešajte, pa pospite sastojkom po želji. Možete koristiti semenke crnog susama, a ukoliko volite da eksperimentišete sa ukusima, po površini sipajte nar ili kockice manga. Prijatno!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by AYUSH JAIN (@theforkingguy) on

lepotaizdravlje.rsGuliver/Getty images, Instagram