Mikrobiomska dijeta: Detoks tela, kože, pa čak i uma!

by | 12 juna, 2022
Mikrobiomska dijeta

Mikrobiomska dijeta je realtivno nov pojam u nutricionizmu, a o čemu se radi i kakve benefite ima ovaj režim ishrane, saznajte u nastavku. 

Detoksikacija uglavnom uključuje izbegavanje određenih namirnica. Međutim, pre nego što se odlučite na „tečnu“ ishranu, razmislite o drugačijem načinu čišćenja- mirkobiomskoj dijeti. Ovaj režim ishrane, prema nutricionistima, pomaže u čišćenju tela, ali i kože, a pored toga, pozitivno utiče i na naše raspoloženje.

Šta je mikrobiomska dijeta?

U pitanju je režim ishrane koji se sastoji od tri faze, a za cilj ima da se uspostavi zdrav balans u organima za varenje, kao i gubitak viška kilograma. Ovu dijetu osmislio je doktor medicine Raphael Kellman, koji je razvio program radeći na svojim pacijentima u Kellman centru za integrativnu i funkcionalnu medicinu. Dijeta se prvi put u javnosti pojavljuje 2014. godine, kada je dr Kellman objavio svoju knjigu „Mikrobiomska dijeta“. Ipak, te je od nedavno dobila na važnosti.

Na čemu se bazira ova dijeta?

Kellman tvrdi da „prava“ hrana usrećuje naša creva, a samim tim i ceo organizam. Mikrobiomi u crevima sastoje se od bakterija i drugih organizama, dobrih i loših. Konzumiranjem određenih namirnica, održavamo balans dobrih i loših bakterija u crevima, a time poboljšavamo varenje, umanjujemo upale u telu, poboljšavamo funkciju mozga i raspoloženje, te umanjujemo i anksiozne epizode.

Mikrobiomska dijeta i plan ishrane

Ova dijeta ima tri faze:

  1. Upoznavanje s dozvoljenim i nedozvoljenim namirnicama
  2. Dodavanje nedozvoljenih namirnica u ishranu
  3. Održavanje režima ishrane

Tokom držanja ove dijete, stručnjaci savetuju da konzumiramo suplemente, uključujući cink, vitamin D, probiotike, kao i glutamin, berberin, kaprilnu kiselinu i kvercetin.

Faza 1

U početnoj fazi ove dijete, određene vrste namirnica se eliminišu, kako bi se „loše“ bakterije „izgladnjavale“. Tokom ove faze, koja traje 21 dan, potrebno je izbegavati mlečne hranu koja je prepuna pesticida, hormona, antibiotika i sličnih medikamenata. Savetuje se da konzumiramo više voća i povrća, začina i biljaka koje poboljšavaju varenje. Isto tako, savet je da se konzumira prebiotska i probiotska hrana i suplementi.

Faza 2

U ovom vremenskom periodu, cilj je da nadogradimo nivo dobrih bakterija i iscelimo naša creva. Ova faza traje 9 dana i slična je prvoj, ali je malo fleksibilnija. Mogu se ubacivati namirnice poput jaja, krompira i mahunarki, u limitiranoj količini.

Faza 3

Finalna faza podrazumeva da nam ovaj režim ishrane postane rutina. Dijeta više nije toliko restriktivna, ali je savet 70% ishrane baziramo na hrani koja je dobra za naša creva.

Koja hrana je dozvoljena, a koja je zabranjena?

DOZVOLJENE NAMIRNICE

U prvoj fazi, možete jesti govedinu, piletinu, jagnjetinu, ribu i morske plodove. Od povrća i voća dozvoljeni su artičoke, šargla, cvekla, bobičasto voće, radič, brokoli, prokulice, kupus, šargarepa, krastavci, beli luk, kelj, patlidžan, zelena salata (osim ajberga), jabuke, trešnje, kokos, kivi i orašasto voće (bademi, orasi).

ZABRANJENE NAMIRNICE

Ne smete konzumirati: kraljve mleko, gluten, žitarice od celog zrna, mahunarke, kukuruz, jaja, transmasti, suvo voće, soju, krompir, mahunarke i alkohol.

U drugoj fazi možete dodati jaja, žitarice od celog zrna bez glutena, krompir i mahunarke.

Mikrobiomska dijeta- benefiti

Pored poboljšanja organa za varenje, ova dijeta pokazala se delotvornom kod čišćenja lica (naročito kada su cistične akne u pitanju). Uz to, ovaj režim ishrane povoljno utiče na kognitivno zdravlje, te smanjuje depresivne i anksiozne epizode.

Isto tako, ova dijeta jača imuni sistem, poboljšava rasoloženje i fokus, a čisti kožu, te je čini sjajnijom i zdravijom.

Mikrobiomska dijeta i nuspojave

Ova dijeta ipak nije za svakoga, naročito jer je mnogo restriktivna. Stoga, ne preporučuje se osobama koje su nedavno bile na operaciji, kao i osobama koje pate od poremećaja ishrane.

 

lepotaizdravlje.rsLiudmila Chernetska/iStock/Getty Images Plus via Getty Images; AngelaBuserPhoto/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.