Mit o dve litre vode dnevno: Koliko tečnosti nam je zaista potrebno?

by | 19 avgusta, 2022
mit o dve litre vode dnevno

Da li je dve litre vode dnevno mit ili potreba? Izračunajte koliko vam vode zaista treba tokom dana

Gotovo da nema osobe koja na pitanje: „koliko vode treba piti“ neće odgovoriti sa: dve litre vode dnevno! Ova čarobna cifra koju nam preporučuju nutricionisti i lekari trebalo bi da bude garant dobre hidratacije, zdravlja i metabolizma. Pa, ipak, ona nije sasvim tačna. Dve litre vode dnevno su minimum, a ne potreba organizma.

 

Kako znate da li pijete premalo vode?

 

Voda čini 55 do 75 odsto ljudskog tela, tako da ne treba da nas iznenađuje što nas stalno opominju da se hidriramo i da ne zaboravljamo na unos vode. Ako pijemo manje vode nego što treba automatski remetimo osnovne fiziološke procese.  Čak i neki manji zdravstveni problemi za koje se čini da nemaju nikakve veze sa vodom, mogu da se razviju jer zaboravljate da popijete još čašu ili dve. Samo zato što ne osećate žeđ ne znači da vašem telu nije potrebna voda. Na primer, u stanju stresa ili kada je imuni sistem oslabljen, možad nećete ni osetiti da ste žedni, a vaše telo će trpeti.

 

Znaci nedostatka tečnosti:

• Suva koža i sluzokoža – Bilo da imate suve laktove ili osećate da imate pesak u očima – sve ovo su znaci da ne pijete dovoljno vode.

• Migrene i smanjena koncentracija – Dehidratacija snižava krvni pritisak. Zbog toga vaš mozak ne dobija dovoljno kiseonika pa se javljaju glavobolje i problemi sa pamćenjem;

• Bol u stomaku i problemi sa varenjem – Voda povećava lučenje sluzi u želucu i crevima, što olakšava rad creva;

• Glad –  Jedan od razloga za višak kilograma jeste glad zbog dehidratacije.  Stoga, nemojte žuriti da jedete odmah: prvo popijte čašu vode – možda ste pomešali žeđ sa glađu.

 

Koliko vode treba da popijete  na visokim temperaturama?

Mogućnost dehidratacije znatno je veća leti, nego zimi. Ne treba se fokusirati na 2 litra dnevno, koje često preporučuju lekari i nutricionisti. Količina vode koja vam je potrebna u jednom danu zavisi od individualnih potreba tela. Na to utiču težina, način života i, naravno, sklonost preteranom znojenju. Jednako je važna temperatura i vlažnost vazduha, fizička aktivnost i koliko vremena provodite napolju tokom najtoplijih sati.

 

Mit o dve litre vode dnevno: Koliko mi trečnosti zaista treba?

Moraćete da posegnete za malo matematike! Svaka osoba bi, tokom leta, trebalo da pije 42,9 mililitra vode po kilogramu težine. To znači sledeće:

žena od 50 kilograma – 2,2 litre

žena od 55 kilograma . 2,35 litara

žena od 60 kilograma – 2,5 litara

žena od 65 kilograma – 2,7 litara

žena od 70 kilograma – 3 litre

žena od 75 kilograma – 3,2 litre

 

 

mediaphotos/gettyimagesplus

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.