Mleko bez laktoze: Da li vam stvarno treba?

by | 22 marta, 2023
Mleko bez laktoze

Da li vam treba mleko bez laktoze? Mleko sadrži desetak hranljivih materija: visokokvalitetne proteine i obilje kalcijuma. Neki proizvođači su počeli da dodaju vitamine B i D, koji pomažu telu da se hrana pretvori u gorivo. Kada birate mleko, možda vas interesuje da li sadrži dodatni šećer. Obično mleko sadrži šećer u obliku laktoze.

Mleko bez laktoze: Šta znači procenat masti u mleku?

Procenti mlečne masti odnose se na količinu masti po težini. Punomasno kravlje mleko sadrži oko 3,5% masnoća, a obrano mleko manje od 0,2%. Razlika u količini masti u mleku se ogleda u kalorijama. Kako se smanjue procenat masti u mleku? Pre prosipanja mleka iz njega se uklanja sva mast. Zatim se ponovo dodaje u mleko u različitim razmerama. Mleko se ne razređuje vodom. Iako sadržaj masti u mleku može da varira, ključne hranljive materije su zastupljene u istom procentu. Količina proteina i kalcijuma je bez obzira na procenat masti.  Postoji mit da se kalcijum ne apsorbuje ako mleko sadrži malo masti. Ali kalcijum nije vitamin rastvorljiv u mastima, apsorbuje se čak i na 0%. Treba napomenuti i to da je punomasno mleko mnogo kaloričnije od niskomasnog (1 g masti daje 9 kcal).

Ko treba da izbegava punomasno mleko i mlečene proizvode?

Ponomasno mleko i mlečne proizvode treba da izbegavaju gojazne osobe, kao i osobe koje imaju dislipidemiju (poremećaj metabolizma holesterola). Ne preporučuje se ni osobama koje imaju poremećaj u radu gastrointestinalnog trakta. Ima onih koji teško vare laktozu. Najčešći tip nedostatka laktaze je sekundarna malapsorpcija laktoze (nedovoljna sposobnost hidrolize laktoze). Pojavljuje se sa različitim lezijama tankog creva. Zbog atrofičnih procesa u sluzokoži, dolazi do smanjenja sinteze enzima – laktaze. Koji su simptomi? Mučnina, krčanje i  bol u stomaku, dijareja, nadimanje. Neki ljudi sa intolerancijom na laktozu mogu normalno da tolerišu određenu količinu mleka. Međutim, ne preporučuje se da konzumiraju hranu koja sadrži 12 g ili više laktoze (1 čaša mleka). Treba znati i to da se termičkom obradom ne menja nivo laktoze u hrani. Danas sve više brendova proizvodi mlečne proizvode bez laktoze. Mleko bez laktoze ima skoro isti ukus, teksturu i hranljive materije kao i obično mleko. Ako iz nekog razloga više volite alternativno mleko: pirinač, sojino, bademovo, kokosovo ovseno i drugo, obratite pažnju na to da ih obogatite makro- i mikroelementima, posebno kalcijumom. Ukoliko dobro podnosite laktozu, ako je vaša ishrana uravnotežena i raznovrsna, mleko se može konzumirati svaki dan: ima bogat nutritivni sastav, a kaša sa mlekom je ukusnija.

 

cagkansayin/gettyimages.co.uk


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.