Morate probati: Neodoljivi čokoladni smuti bogat gvožđem

by | februar 2, 2021
čokoladni smuti bogat gvožđem

Saznajte kako da pripremite čokoladni smuti bogat gvožđem – gusti, kremasti desert, čokoladnog ukusa, u kojem nema dodatog šećera, ali zato su tu dve supernamirnice koje ga čine bogatim izvorom gvožđa. Bonus: Naučite da napravite sami bademovo mleko. A sve to zahvaljujući Jasmini Ubiparip, zamenici glavne i odgovorne urednice magazina „Lepota i zdravlje“ koja vam otkriva kako se pravi:

Čokoladni smuti bogat gvožđem

Poslednjih nekoliko nedelja u “Beleškama iz kuhinje” bavili smo se teorijom o zdravijoj ishrani, a sada je vreme da pređemo na praksu 🙂 Dakle, pripremite se, ulazimo u kuhinju!

Ako se trudite da “standardne” deserte zamenite onima bez dodatog šećera (a o tome kako da to uradite čitajte ovde), toplo preporučujem ovaj recept. Razloga je više. Prvo tu je njegov bogat ukus kojem neće odoleti nijedan ljubitelj čokolade, zatim gusta, kremasta tekstura i – ono najvažnije – nutritivno veoma bogati sastojci.

Plus: Treba vam samo 5 namirnica i gotov je bukvalno za 3 minuta – dakle, idealan je za one momente kad vas uhvati neizdrž pa morate ODMAH uzeti nešto slatko.

Šta ovaj smuti čini nutritivnom bombom?

Svih pet sastojaka ovog smutija veoma su kvalitetne namirnice, ali ovog puta posebno stavljam akcenat na dve – a to su kakao i tahini pasta (čiji je osnovni sastojak susam). Obe pomenute namirnice bogate su gvožđem (kakao sadrži 13,9 mg gvožđa na 100 g, a susam 14,6 mg na 100 g). To znači da ćemo konzumiranjem ovog napitka biti bliži preporučenom dnevnom unosu gvožđa, koji za žene iznosi 27 mg. Da zaključim: čokoladni ukus + bogato gvožđem? Da li se i vama čini da je ovaj smuti idealan za “one dane”, posebno ako imamo u vidu da je tokom menstruacije poželjno pojačati unos gvožđa putem ishrane?

Kremasti kakao-tahini smuti (čokoladni smuti bogat gvožđem)

Potrebno:

1 banana

1 sveža urma

1 kašika kvalitetnog kakao praha

1 kašičica tahini paste

250 ml toplog bademovog mleka

Priprema:

Sve sastojke stavite u blender, umutite i uživajte – i u ukusu, i u nutritivnim benefitima.

Bonus: Kako se pravi bademovo mleko?

Najviše volim da mleko od orašastih plodova napravim sama. Jednom kada probate, iznenadićete se koliko je to jednostavno, brzo i lako. Postoji samo jedna komplikacija – a to je da se setite na vreme da badem ili druge orašaste plodove po izboru potopite u vodi na 8-12 sati. (Upotrebite mleko za pravljenje: Provereni recepti Katarine Stojković: Keksi sa jabukom i čokoladom)

Potrebno:

100 g badema

prstohvat soli

500 ml vode

Priprema:

Badem koji je preko noći bio potopljen u vodi ocediti i dobro oprati. Usuti ga u blender pa dodati vodu i prstohvat soli. Dobro izblendati pa tečnost procediti kroz gazu ili kuhinjsku krpu ređeg tkanja. Da, to je zaista sve.

Napomena: Ostaće vam pulpa od badema, a nju nipošto nemojte bacati. Ali, to je već tema za sledeći tekst…

Jasmina Ubiparip