Namirnice bogate folnom kiselinom: Evo šta treba uvrstiti u dnevni meni

by | 10 juna, 2022
Namirnice bogate folnom kiselinom

Namirnice bogate folnom kiselinom se naročtio preporučuju damama koje pokušavaju da zatrudne kao i trudnicama. A evo u kojoj hrani je najviše ima

Folna kiselina je vitalni nutrijent koji igra ključnu ulogu u zdravlju ćelija i DNK produkciji u samom telu. Homocistein (amino kiselina) raste kada je prisutan manjak folne kiseline, što dovodi do povećanog rizika od srčanog udara. Folna kiselina smanjuje rizik i od starenja kože, kao i od brojnih hroničnih bolesti.

Namirnice bogate folnom kiselinom

Poznata i kao vitamin B9, flna kiselina nalazi se u povrću, mahunarkama i voću. Trudnice bi trebalo da konzumiraju hranu bogatu folnom kiselinom, kako bi sprečili defekte i osigurale zdrav razvoj bebe. Isto tako, konzumacija folne kiseline savetuje se i osobama koje pate od celijakije.

Španat

Šolja svežeg španata sadrži 15% dnevne potrebe za folnom kiselinom. Uz to, španat sadrži vitamine C i K, kao i kalcijum. Ovo tamno lisnato povrće idealna je baza za salate te se vrlo lako i jednostavno može konzumirati.

Crni okasti grašak

Crni odnosno kravlji grašak takože sadrži folnu kiselinu, a pored nje, bogat je vlaknima, proteinima, magnezijumom i gvožđem. Nutricionistu savetuju da konzumiramo šolju mahunarki poput crnog graška, sočiva ili pasulja, dnevno. Pola šolje skuvanog crnog graška sadrži 26% dnevno preporučene doze folne kiseline.

Brokoli

Šolja sirovog brokolija sadrži 14% dnevne potrebe folne kiseline, a uz to, ovo korenasto povrće bogato je vlaknima, kao i vitaminima C i K.

Prokulice

Prokulice su sjajan prilog svakom ručku, a sadrže 12% dnevne preporučene doze folne kiseline. Uz to, ovo povrće sadrži vlakna, kao i vitamine K i C.

Namirnice bogate folnom kiselinom- Avokado

Još jedna supernamirnica bogata folnom kiselinom je avokado. Polovina avokada sadrži 15% preporučene dnevne doze folne kiseline. A uz to, ovo povrće prepuno je zdravih masnoća. Avokado se priprema na različite načine i može biti baza za veoma ukusna jela.

Foto: bakinakujna.rs

Naš predlog jeste da isprobate rolnice sa avokadom, a recept možete pronaći na sajtu bakinakujna.rs

Grašak

Jednostavno i veoma ukusno jelo, grašak je iznenađujuće bogat vitaminima. Naime, pola šolje ovog povrća sadrži 13% dnevno preporučene doze folata. Uz to, grašak je bogat vitaminima K, B6, tiaminom i manganom.

Pasulj

Pola šolje pasulja zadovoljiće 30% naše dnevne potrebe za folnom kiselinom. A uz to, u organizam ćemo uneti i vitamin K, magnezijum, mangan, tiamin i kalijum.

Banane

Ukoliko želite da na redovnom nivou jedete ukusnu a pristupačnu namirnicu, bogatu folnom kiselinom, izaberite banane. Jedna srednja banana sadrži oko 6% dnevne potrebe za folnom kiselinom.

Namirnice bogate folnom kiselinom-Špargla

Nutricionisti preporučuju da konzumiramo špaglu ili skuvanu na pari ili grilovani. Pola šolje ovog povrća sadrži čak 34% dnevne potrebe za folnom kiselinom, a uz to, špargla je prepuna vitamina A i K, kao i tiamina i vlakana.

lepotaizdravlje.rsMariia Skovpen/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.