Naučnici dokazali – testenina ne goji!

by | 10 jula, 2016

Nova studija sprovedena, naravno u Italiji, na oduševljenje mnogih ljubitelja ove namirnice, pokazala je da testenina ne goji.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Italijanski naučnici sproveli su ovo istraživanje, jer se povećava broj ljudi koji veruju da testenina goji i koji povećanu gojaznost dovode u vezu sa testeninom. Čak su i sami Italijani počeli da se odriču svog omiljenog jela u korist visoko-proteinskih dijeta.

Pročitajte i… Dijeta sa lubenicom skida višak sala za 10 dana!

Naučnici su sproveli svoje istraživanje na oko 23 000 ljudi, proučavajući njihove navike u ishrani, kao i uticaj koji testenina ima na indeks telesne mase, obim struka, kao i bokova.

Rezultate pogledajte na sledećoj strani…

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Došli su do zaključka da što su ispitanici jeli više paste, niži im je bio indeks telesne mase, kao što im se smanjivao obim struka. Međutim, pored toga, ispitanici koji su jeli pastu, pridržavali su se i veoma moćne mediteranske dijete, u kojoj u ishrani preovlađuju voće, povrće, zdrave masti i orašasti plodovi, pa zbog toga su pokazatelji telesne mase i proporcija bili pozitivni.

Pročitajte i… Ovu hranu ne treba da jedete tokom letnjih vrućina

Dakle, kada u obzir uzmete manje porcije, koje se služe u Italiji, kao i da uz pastu jedu veoma puno povrća i zdravih masti, rezultati ovih istraživanja ne čude.

Zato, ako želite svoju liniju da doterate, porazamislite o tome da se ne odričete svoje omiljene testenine, nego samo da smanjite porciju i da ishranu obogatite svežim voćem i povrćem.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.