Nutritivni semafori su sve što vam je potrebno da izgubite kilograme

by | 29 maja, 2020
Kako da smršam

Iako je period obaveznog karantina prošao, i dalje se trudimo da aktivnosti napolju smanjimo, pa je boravak u kući najzastupljeniji.

Ipak, zbog dvomesečnog boravka u kući mnogi od nas su se okrenuli kuvanju, čak i oni koji u njemu nisu bili vešti. Posledica nekretanja bio je i višak kilograma sa kojima smo ušli u proleće.

To pak, ne znači da je kasno da popravimo situaciju do leta.

Mnogi će u panici posegnuti za brzim i nezdravim dijetama, ali istina je da na duže staze neće postići značajne promene.

Ono pravo i najzdravije rešenje koje će vam svaki stručnjak preporučiti jeste dijeta koju ćete sami kreirati.

Kako ona treba da izgleda?

Ako je preporučeni dnevni unos kalorija 2.200, izbacivanjem 500 kalorija na dnevnom nivou možete mršaviti po jedan kilogram na 10 dana.

Kako ova dijeta funkcioniše?

Nije vam potreban nikakav poseban jelovnik već da se vodite onime što su naše bake govorile – probuši kašiku i sve će biti u redu. Možda je lakše reći nego učiniti, ali prostim izbacivanjem 500 kalorija na dnevnom nivou imate prilično veliki izbor od 1.700 kalorija svega onoga što ćete konzumirati.

Čega treba da se odreknete?

Odgovor je ničega. Da, dobro ste pročitali. Čak ni šećera. Izbacivanjem šećera iz ishrane rizikujete remećenje energetskog balansa. Dobro ste zapitajte – svaki put kada ste držali drastične dijete bili ste bezvoljni, nervozni, malo ste spavali i non-stop ste osećali glad. Upravo iz tog razloga ne smete da se odreknete nijednog nutrijenta, pa čak ni šećera koji su neophodni kako bi se nivo energije održavao.

Drugo u vreme zaslađivača i vaših omiljenih pića u kojima je i nivo šećera smanjen na minimum, možete sebi priuštiti da čak i na dijeti popijete jednu Coca-Colu koja ima tek 144 kalorije. Ako se to ne uklapa u vaš plan ishrane od 1.700 kalorija, uvek možete izabrati njenu nekalorijsku verziju Coca-Colu Zero.

A šta su to nutritivni semafori?

Nutritivni semafor je odluka samih proizvođača da li će na prednjoj strani proizvoda označiti i tačne vrednosti po veličini proizvoda ili porciji. Nutritivne tabele se nalaze na poleđini i na njima možete uvek videti koliko proizvod ima kalorija ukoliko na proizvodu nije istaknut nutritivni semafor.

Videćete da su na prednjoj strani mnogih proizvoda ispisane nutritivne vrednosti u tri boje – zelenoj, narandžastoj/žutoj i crvenoj.

Ukoliko je, na primer, energija označena zelenom bojom to znači da proizvod ne sadrži puno kalorija, te nećete imati prevelike posledice po liniju čak i ako pojedete malo više.

Ako su na nutritivnom semaforu masti označene narandžastom ili žutom bojom, znači da bi trebalo da budete umereni jer ako preterate možete uneti i više masnoća nego što ste planirali.

Ako su pak, šećeri označeni crvenom bojom, to znači da bi proizvod trebalo konzumirati u umerenim količinama kako ne bi došlo do nagomilavanja kalorija u organizmu, ali i kršenja preporučenog dnevnog unosa.

Kada naučite da čitate informacije o nutritivnim vrednostima, onda ćete mnogo lakše prilagošavati ishranu svojim potrebama i uživati u apsolutno svim namirnicama bez ikakve krivice.

lepotaizdravlje.rsGuliver/Getty images