Obrnuta dijeta – omiljena je među sportistima, a da li je dobra i za vas?

by | 10 septembra, 2020
obrnuta dijeta

Obrnuta dijeta je način ishrane koji često primenjuju profesionalni sportisti, bodibilderi i bokseri, ali su je isprobale i mnoge poznate ličnosti. Istraživanja o tom načinu ishrane i njegovoj efikasnosti u svrhu mršavljenja nisu sprovedena. Iako neki tvrde da je obrnuta dijeta odličan način za povećanje nivoa energije, ubrzavanje metabolizma i mršavljenje, treba biti obazriv. (Pročitaj: Kombinacijom dve dijete do sjajnih rezultata (FOTO))

Čudan naziv odgovara čudnoj dijeti. Umesto da jedete manje, jedete više, a pri tome mršavite? Obrnuta dijeta je poznata i kao dijeta nakon dijete. Zašto? Zato što joj prethodi restriktivni način ishrane pomoću koga sportisti postižu svoje takmičarske ciljeve. Kako bi izbegli brzo gojenje posle takmičenja i vratili se uobičajenoj ishrani, oni postepeno povećavaju količinu kalorija koju unose. Broj unetih kalorija povećava se na nedeljnom nivou, sve dok se ne dostigne kalorijski unos pre restriktivne dijete.

Kada jedete veoma malo, telo počinje da štedi energiju, a metabolizam se usporava. Povećavanje unosa kalorija (kao što se preporučuje u obrnutoj dijeti) podstiče telo da ponovo počne da sagoreva više kalorija. Na taj način, iako jedete više nego ranije, nećete se ugojiti. Drastična promena unosa kalorija učiniće metabolizam fleksibilnijim, a vi ćete moći da održite manju kilažu (koju ste već postigli restriktivnom dijetom). Sve to je, naravno, samo teoretska mogućnost, ali nema garancije da ćete obrnutom dijetom zaista uspeti da održite željenu kilažu. (Pročitaj: Pojedite polovinu ove voćke pre ručka i gledajte kako brojke na vagi padaju!)

Vežbanje i ciklus, Lepota i zdravlje

Da li je obrnuta dijeta dobar izbor?

Da li, osim mogućeg ubrzanja metabolizma, postoje neke druge prednosti obrnute dijete? Može doći do porasta nivoa energije. Prvobitni, ograničeni unos kalorija, čini da se osećate iscrpljeno, a sa povećanim unosom hrane, imaćete više energije.

Ko treba da isproba obrnutu dijetu? Ono što odgovara nekom drugom, ne znači da će prijati i vama. Pojedini nutricionisti smatraju da obrnuta dijeta, uprkos trendu, nije najbolji izbor za one koji kubure sa viškom kilograma. Ako niste profesionalni sportista, nemojte se upuštati u to.

S obzirom na to da je ova dijeta usko povezana sa individualnim potrebama, ne bi trebalo da je probate bez konsultacija sa dijetetičarom. Drastične oscilacije u unosu kalorija mogu naškoditi organizmu. Pored ostalog, mogu se javiti gastrointestinalne tegobe. Kada ste na niskokaloričnoj dijeti i gubite kilograme, varenje se usporava, pa povećani unos kalorija može dovesti do nadutosti i bolova u stomaku. (Pročitaj: Pevačica Adel je zahvaljujući njoj izgubila 44 kilograma: Sirtfud dijeta koja je podelila mišljenja)

lepotaizdravlje.rsGuliver/Getty images