Odbranite vitku figuru!

by | 2 jula, 2009

Svi znamo da prelepo ananžirana tršeza prepuna đakonija koje naprosto mame može da pokoleba čak i najjači karakter. No, ako niste spremni da se predate užicima – mislimo, naravno, na hranu i piće, a da kasnije ne patite zbog griže savesti i suočavanja sa posledicama, predlažemo vam strategiju efikasne odbrane vitke figure. Nastavite da čitate…

 

lepota i zdravlje vitka linija dijeta


Budite spremni za paniku
Kada ste nervozni, velike su šanse da ćete kontinuirano nešto grickati, da biste zaposlili ruke. Ako osetite tu vrstu anksioznosti i primetite da se sve više primičite stolu sa posluženjem, ili prihvatate drugu turu hrane (iako više ne možete ništa da stavite u usta), primenite sledeće trikove:


Pre nego što se pojavite na nekoj večeri ili zabavi, kružnim pokretima palca protrljajte centralni deo oba dlana. Prema refleksologiji, ova tačka predstavlja adrenalnu žlezdu, pa će stimulacija blagom masažom umanjiti anksioznost i tenziju.


Na zabavi zaposlite ruke tako što ćete naizmenično uzimati čašu vode i alkohola. Ovo će biti i dobra kontrola količine konzumiranog alkohola, kao i brzine kojom ga ispijate.


Ako vam domaćica na zabavi ponudi “drugu rundu” hrane ili kolača, ljubazno je odbijte i ponudite joj pomoć u posluživanju ostalih gostiju. Ne samo što će vam to skrenuti pažnju sa hrane, već će vam određena uloga na zabavi pomoći da prevaziđete nervozu i lakše stupite u razgovor sa ljudima koje ne poznajete.

 Jedite dok ne budete “harahači bu”
Tako se na japanskom kaže “80% sit”! Ovo zlatno pravilo slede svi stanovnici japanskog ostrva Okinava, koji su jedan od najzdravijih i najdugovečnijih naroda na svetu. I, u čemu je tajna? Pa, u tome da prestanete da jedete dok još niste potpuno siti, da sačekate dvadeset minuta, i tek tada odlučite da nastavite da jedete (ili ne). Receptorima u želucu potrebno je upravo toliko vremena da “obaveste” mozak da li je telo zadovoljeno.

Planirajte precizno
Pre nego što stignete na zabavu/večeru/u restoran, pokušajte da odlučite šta ćete da jedete. Tako ćete biti mnogo opušteniji, a izbor jela neće biti posledica nervoze, neodlučnosti, niti pritiska društva u kojem se nalazite. Osim toga, pre odlaska na zabavu, napravite “mentalni spisak” namirnica koje nećete jesti (masno meso, namirnice pržene u dubokom ulju), kao i onih koje ćete pojesti (posno meso, riba, salate, voće).

Popijte čašu gazirane vode
Započnite veče čašom rashlađene “kisele” vode. To će stvoriti osećaj punog želuca i sprečiće vas da pojedete više nego što treba. Uz to, mineralna voda je zdrava i važna za vaše telo. I, ne zaboravite, nagomilanih toksina i otrova redovno se oslobađamo pomoću vode. Uostalom, i naše telo je 70% voda.

Obucite se “tesno”
Izaberite garderobu koja ocrtava liniju vašeg tela. Ako se osećate vitko i seksi, onda su manje šanse da popustite pred iskušenjima bogate trpeze i uz pomisao “ma, koga je briga!” propisno se prejedete.
Uostalom, ovogodišnji trendovi diktiraju zavodljive linije, koje otkrivaju sve obline. Dakle, ako se na zabavi pojavite u nečemu što otkriva vaše telesne atribute – na primer, uska i kratka suknja i strukirana bluza – ne samo što će vam biti upućeni brojni komplimenti i (naravno!) zavidni ženski pogledi, već ćete dva puta razmisliti pre nego što posegnete za (drugim) parčetom reform torte. Tajna je u strukiranoj garderobi, od elastičnog ili neelastičnog materijala (još veći stepen kontrole), koja će vam biti konstantna opomena da ne pojedete više nego što struk može da podnese.

 

Nikada… ali, nikada nemojte da “cirkulišete”
Jednostavno, ako stojite, ili se krećete (i ne koristite tanjir), poješćete mnogo više nego kada sedite za stolom – zato što ste manje koncentrisani na hranu. Predjelo servirajte na tanjir a onda sedite za sto. Na ovaj način moći ćete da kontrolišete veličinu porcije. Ako to niste u stanju, najbolje je da se i ne približavate švedskom stolu!

Primenjujte “pravilo 25%”
Postarajte se da na vašem tanjiru ne bude više od 25% masnih namirnica (peciva od lisnatog testa, suhomesnati proizvodi, salate i kanapei sa majonezom i razne pite), savetuju nutricionisti. Ostatak tanjira popunite salatom, povrćem, ribom i posnim mesom, možda nekim kuvanim krompirom i manjim parčetom hleba.

 

Tekst: Nataša Ćovin; foto: Dreamstime

Tagovi: