Održavanje kilaže u doba izolacije

by | 1 aprila, 2020

Uz već dobro poznate preporuke da se ostane kod kuće dok traje pandemija koronavirusa, počeli su da se pojavljuju i saveti stručnjaka u vezi sa različitim stvarima na kojima treba da radimo dok smo kod kuće. Ne smeju se zaboraviti i oni kojima je cilj održavanje kilaže u doba izolacije, a nisu sigurni kako da ga u ovim uslovima ostvare.

Koliko kalorija treba da unosite?

Da biste uspeli da postignete održavanje kilaže u doba izolacije, za početak je dobro da znate koliko kalorija bi trebalo da unosite. Naime, preporučeni dnevni unos jeste 2.200 kalorija, ali s obzirom na to da se manje krećemo, i ukoliko želimo da smanjimo unos kalorija, bilo bi dobro da izbacite 500. Dakle, u 1.700 kalorija uključite svoje omiljene ukuse, a uz to i fizičku aktivnost, i održavanje kilaže u doba izolacije neće predstavljati problem.

I nutricionisti su saglasni sa ovim načinom mršavljenja, jer tako mršavite zdravo. Nemojte da vam predstavlja problem to što ćete mršaviti pola kilograma do kilogram nedeljno, jer održavanje kilaže u doba izolacije ili van nje upravo ovako i treba da izgleda.

Zašto da ostavimo šećere u ishrani?

Iako predstavljaju veliki izazov dok smo kod kuće, nema potrebe za izbacivanjem omiljenih slatkiša iz našeg menija. Šećeri su pogonsko gorivo našeg organizma i čak važni za održavanje kilaže u doba izolacije. Unos kvalitetnih kalorija i odnos njihove potrošnje se remeti ukoliko se šećer potpuno izbaci iz ishrane, jer naš organizam traži od 55-65 odsto ugljenih hidrata, od kojih čak 10 odsto treba da budu šećeri.

Dakle, ne samo da nam za održavanje kilaže u doba izolacije treba šećer, nego bi nam bilo teže da se krećemo i razmišljamo ako bismo ga potpuno izbacili. Uzevši u obzir sve ovo, jasno je da nema razloga da se odričemo šećera i omiljenih poslastica.

Idealno rešenje za održavanje kilaže u doba izolacije jeste da praktikujete umeren način ishrane, da uključite sve nutrijente, ali i da se bavite fizičkom aktivnošću kod kuće. Šećeri treba da ostanu prisutni u našoj ishrani uz klasične obroke, jer zahvaljujući njima održavamo tonus tela.

U preporučenih 1.700 kalorija mogu da stanu svi ukusi dana, uključujući i slatke, a to je najvažnije za održavanje kilaže u doba izolacije. Ako ste, pak, odlučili da što više smanjite unos slatkiša, ali vam se i dalje mnogo jedu, možete da ispunite sebi tu želju, jer postoji mnogo recepata sa minimalno šećera.

Čak i kada vam se pije Coca-Cola, a došli ste do granice sa brojem kalorija, uvek je možete zameniti njenom nekalorijskom verzijom Coca-Cola Zero. Za održavanje kilaže u doba izolacije možete piti i običnu jer ona ima svega 144 kalorije, ali uvek imate opciju Coca-Cola Zero, koja, kao što joj i ime kaže, ima nula kalorija, odnosno – nema ih.

To što smo sada svi kod kuće uopšte ne mora da bude prepreka, već prilika na putu ka najboljem mogućem izgledu kada sve ovo prođe, pa možda i ranije. Održavanje kilaže u doba izolacije nije bauk, jer prateći svega nekoliko saveta možete postići fenomenalne rezultate i od kuće.

lepotaizdravlje.rsGuliver/Gettyimages