
Ovo morate probati: Praznični Oklagiart keksići

Jasmina Ubiparip, zamenica gl. i odg. urednice magazina “Lepota i zdravlje“
„Kakva fenomenalna ideja!“, pomislila sam kada sam otpakovala pošiljku koja nam je stigla na adresu redakcije. Iz paketa sam izvukla izrezbarenu oklagiju. Kunem se, istog trenutka su me „zasvrbeli prsti“ u želji da zasučem rukave, uđem u kuhinju i bacim se na pravljenje keksića, dok sve ostalo bledi: ma, kakve obaveze i problemi! Dok sam u mom kulinarskom „flowu“, jedino o čemu mislim je jelo koje pravim.
Piše: Jasmina Ubiparip
Oklagiart – piše na okalagiji i, naravno, odmah guglam. „Gravirane oklagije za rolanje sreće“, čitam na FB stranici, od najkvalitetnijeg bukovog drveta, proizvedene u Srbiji. Njihov idejni tvorac, Ana Bajagić, uspela je da svoju ljubav prema kulinarstvu pretvori u posao. Njenu inspirativnu, ličnu priču možete pročitati na portalu Pošalji recept.
Javljam se Ani da je zamolim za recept koji najbolje „ide“ uz njenu oklagiju, s namerom da iskoristim prvi slobodni trenutak da ga isprobam.
Pročitajte i… Kako da pripremite koktel sa kakao kremom
Kliknite na sledeću stranicu za nekoliko saveta pre početka mešenja…

Foto: @jasminaubiparip
Recept stiže, dan je idealan za pravljenje kolača – tmuran zimski, najlepše ga je provesti kod kuće. Još samo da zamirišu kolači iz rerne.
Ali, prvo pažljivo čitam upustvo koje mi je Ana poslala: „Ovaj recept je isproban toliko puta da bi trebalo da iz rerne izađu mala remek dela“, piše mi Ana i dodaje…
… nekoliko saveta pre početka mešenja:
1. Testo je spremno kad se ne lepi za prste, u suprotnom je potrebno dodavati po malo brašna (čak i preko mere).
2. Dok radite na jednom delu testa, ostatak zamotajte u plastičnu foliju i vratite u frižider dok ne stigne na red. Testo sa toliko putera se veoma brzo greje pod temperaturom naših ruku pa postaje gnjecavo i teže za rad.
3. Možete slobodno posuti malo brašna na testo, ali i na oklagiju pre otiskivanja. Tako ćete biti sigurni da neće biti nikakvih ostataka u šarama, zbog čega ćete biti srećni kad dođe vreme za pranje oklagije, jer se u tom slučaju pere za sekund, toplom vodom i deterdžentom. Izbegavajte mašinu za sudove, da se drvo ne bi oštetilo.

Foto: @jasminaubiparip
Oklagiart keksići (recept):
Potrebno je…
225 g omekšalog maslaca (ne rastopljenog)
450-500 g oštrog pšeničnog brašna
175 g šećera u prahu
1 jaje
1-2 kašičice ekstrakta vanile ili ruma
Priprema:
Umutiti puter i šećer dok se ne sjedini, dodati jaje, ekstrakt vanile, pa kad smesa postane homogena, malo-pomalo umešati brašno. Testo ostaviti u frižideru 30-60 minuta. Razvući do željene debljine i preći Oklagiart oklagijom tako da otisak bude dobro vidljiv. Peći 7-8 min u rerni zagrejanoj na 180 stepeni Celzijusa.
Uzorak na keksićima koje sam pravila inspirisan je čuvenim transformacijama holandskog grafičara Morica Kornelisa Ešera.

Foto: @jasminaubiparip
Pročitajte i… Koji slatkiši su najzdraviji?
Oklagija je carobna. Mnogo mi se svidja.
Videla sam nedavno ove oklagije sa ovim sarama, sad su najvise sa novogodisnjim motivima. Recept za keksice je lak i mogu da se naprave i bez posedovanja ove oklagije. Ukoliko imate modlice razlicitih oblika mogu da se naprave keksici takodje primamljivog izgleda.
Pogledajte na Oklagiart FB stranici. Ima zaista fenomenalnih motiva. Danas sam videla da su neki modeli s prazničnim motivima na sniženju. (Disclaimer: Nisu me platili da ih reklamiram. Jednostavno mi se dopala oklagijica, a i Anina preduzmiljivost 🙂
Pa ovaj oklager je sjajan i pravi carobne kolacice.
Predivni motivi na oklagiji. Rado bih imala jednu. Bravo za Anu Bajagic.
Ovo je bas super!I keksici i oklagija.Sada mozemo imati keksice sa sarama i oduseviti goste.A i sebe.Bas mi se dopada!