Ovo voće i povrće izbegavajte ako želite da smršate

by | 14 februara, 2015

Svi znamo da su voće i povrće zdrave namirnice koje treba da konzumiramo svakog dana.

Ipak, to ne znači da sve vrste voća i povrća treba da jedemo u neograničenim količinama.

Ukoliko želite da smršate, slobodno jedite voće i povrće sa naše liste, ali pripazite na količinu. Umesto što ćete pojesti 100 grama suvih šljiva, bolje je da pojedete istu količinu zelenog lisnatog povrća koje sadrži svega 20 kalorija.

Slatki krompir

On je odličan izvor vitamina A i C, kao i drugih hranjivih materija. U 100 grama kuvanog slatkog krompira nalazi se 86 kalorija, a ova cifra se udvostručava ako od njega pravite pire s dodatkom mleka, ulja i soli.

Voće iz konzerve

Tokom procesa konzerviranja voća, dodaju se razni aditivi i šećeri koji povećavaju njihovu kalorijsku vrednost. Iako vam je nekad lakše da pronađete komadiće egzotičnog voća u konzervi nego sveže, imajte na umu da 100 grama svežeg ploda ananasa ima oko 50 kalorija. Ista količina ovog voća iz konzerve ima duplo više kalorija.

Sušeno voće

Sušeno voće je zdravo, ali je veoma kalorično. To je zbog specifičnog procesa obrade voća tokom kog se izvlači sva voda iz plodova. Samo 100 grama suvog grožđa sadrži čak 500 kalorija, pa zbog toga, ako želite da izgubite koji kulogram smanjite konzumiranje ovih slatkih zalogaja.

Avokado

Avokado je tropsko voće bogato esencijalnim masnim kiselinama koje čuvaju srce i kardiovaskularni sistem. Ipak, 100 grama avokada sadrži 160 kalorija, što je oko četiri puta više nego u istoj količini jabuke.

Industrijski sokovi od voća i povrća

Prirodni industrijski sokovi su dobri i mogu da budu idealno rešenje za ljude koji nemaju vremena i mogućnosti da jedu sveže voće i povrće. Ipak, prilikom kupovine ovih proizvoda, pročitajte deklaraciju. Oni mogu da sadrže velike količine šećera i soli koji povećavaju kalorijsku vrednost proizvoda.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.