Pastrmka u vinu i pirinču – čarolija na tanjiru

Uživanje u postu

by | mart 31, 2020
pastrmka recept

Pastrmka u vinu i pirinču je samo jedan od mnogih recepata za specijalitete od ribe. Ukusno jelo i preporučljivo od nutricionista za one koji ne podnose gluten.

Pastrmka u vinu i pirinču je obično zlatna ili albino pastrmka. Nema neke velike razlike u ukusu između  albino pastrmke i zelenkaste kalifornijske pastrmke, kao i one koju nazivamo „losos pastrmka“ zbog njenog crvenkastog mesa.

Zlatna pastrmka je u stvari samo mutirana verzija „obične“ pastrmke. Za ovaj recept možete koristiti onu koja vam je najdostupnija i koju možete kupiti u ribarnici ili na pijaci.

Potrebni sastojci za pastrmku sa vinom:

1 kg pastrmke,
4 dl belog vina,
2 dl pirinča (1 šolja),
1 crni luk,
2 čena belog luka,
1 limun,
50 g putera,
malo ulja,
so, biber, peršunov list.

Napomena:

Uz zlatnu pastrmku, najbolje bi bilo da koristite neko malo kiselije vino, kao npr. rizling. Svakako vrstu vina koju ćete koristiti prilagodite svome ukusu ili ukusu vaše porodice. Nemojte da koristite vino koje inače ne biste pili, jer loše vino je uvek loše vino. Bez obzira da li ga pijete iz čaše ili ga jedete sa hranom.

Originalan recept za starinske buhtle sa džemom

Priprema:

U šerpi na malo ulja propržite sitno iseckan crni luk. Dodajte iseckani beli luk i pirinač. Sve posolite i pobiberite, promešajte i kratko još pržite da se i pirinač malo zapeče.

Nalijte jednom šoljom vode i jednom šoljom vina (odnos treba da bude 1:2 pirinač : voda+vino). Poklopite i smanjite ringlu na najslabiju temperaturu. Kuvajte poklopljeno bez mešanja 10-15 minuta i isključite ringlu.

Rernu uključite da se greje na 220°C.

Očišćene pastrmke (to znači očišćene od krljušti i utrobe), duboko zasecite duž rebara na nekoliko mesta. Dobro ih posolite, pobiberite i u zareze stavite tanko isečene kriške putera i usitnjenog peršuna.

Duboku tepsiju premažite uljem, sipajte na dno malo vode i složite nekoliko štapića ili drvaca za ražnjiće. Preko drvaca stavite ribu, kako se ne bi zalepila za tepsiju. U tepsiju pored pastrmki rasporedite pirinač i prelijte ostatkom vina. Sve stavite u zagrejanu rernu i pecite oko 30 minuta, ili dok riba ne porumeni, na istoj temperaturi.

Pastrmka u vinu i pirinču najbolje bi bilo da se služi prohlađena, ne skroz hladna. Vino koje ste koristili za kuvanje, možete piti uz ovo jelo. Prijatno…

lepotaizdravlje.rsGuliver/Getty