Pečene šnicle od kupusa: Idealan veganski prilog (ili glavno jelo)

by | mart 19, 2022
Pečene šnicle od kupusa

Odlučili smo se da vam ovog vikenda predstavimo recept za pečene šnicle od kupusa, a zašto, saznajte u nastavku.

Iako je kupus, u ukiseljenom stanju, nezaobilazan deo zimske trpeze, ni u proleće i na leto ne treba zaboraviti ovu riznicu zdravlja. Između ostalog, kao i svako drugo povrće, i kupus najviše nutrijenata ima u svežem stanju.

Pored toga što poboljšava varenje i metabolizam, ovo povrće jača imuni sistem i pomaže telu da se lakše izbori sa stresom. Isto tako, reguliše procese oksidacije i redukcije, štiti krvne sudove i poboljšava apsorpciju vitaminama i minerala. Uz sve to, ima blagotvorno dejstvo na kožu i kosu.

Recepata za jela sa mladim kupusom zaista je mnogo, a mi smo naišli na ovaj, koji nas je privukao na prvu. A verujemo da će i vas!

Pečene šnicle od kupusa

Sastojci:

2 manje glavice mladog kupusa
3 kašike maslinovog ulja
1/2 kašike soli
2 kašike slatke paprike u prahu
1 kašika belog luka u prahu
po ukusu možete dodati začine koje volite (peršun, majčinu dušicu, origano, biber, selen…)

Isprobajte i… Rolnice sa kupusom i ajvarom

Način pripreme:

  1. Zagrejte rernu na 200 stepeni.
  2. Isecite kupus na kolutove i poslažite ih na pleh, na koji ste prethodno stavili pek papir.
  3. Kolutove (šnicle) kupusa detaljno i bogato premažite maslinovim uljem.
  4. U posebnoj činiji pomešajte suve sastojke (beli luk u prahu, papriku i so) i začinite svoje šnicle.
  5. Kupus stavite u zagrejanu pećnicu i pecite 25 minuta, odnosno dok listovi ne dobiju zlatnu smeđu boju, a sredina kupusa ne omekša.
Uz šta služiti ove šnicle?
  1. Same, kao glavno jelo.
  2. Sa pastom i omiljenim sosom.
  3. Sa kinoom, kukuruzom ili leblebijama.
  4. Premažite tofuom ili nekim drugim omiljenim premazom.

Prijatno!

Isprobajte i… Veganski burger od pasulja

lepotaizdravlje.rsTatiana Volgutova/iStock/Getty Images Plus via Getty Images