Prste da poližeš: Piletina u umaku od brokolija

by | oktobar 2, 2020
piletina i brokoli

Piletina i brokoli – savršena kombinacija ukusa i za one kojima ova zelena biljka nije među omiljenima. Možda ćete promeniti mišljenje kada saznate za šta je sve dobra

Brokoli je povrće koje je poznato po svojim lekovitim supstancama jer sadrži folnu kiselinu, magnezijum, kalcijum, cink, gvožđe, kao i fosfor, ali i mnoge enzime i flavonoide, kao i natrijum i kalijum.

Brojni su i vitamini prisutni u ovoj biljci, pa pored vitamina B grupe (B 1, B 2, B 6 i B 9) sadrži i vitamin C, K, A i E.

Inače, nutritivna vrednost brokolija je idealna, jer ne treba brojati kalorije kada se konzumira ovo povrće. Preporučljiv je i za gubitak telesne težine. (Pročitaj: Biće vam omiljen ručak, užina i doručak: Njihovo veličanstvo – palačinke sa tikvicama)

Ovaj zeleniš odlično je sredstvo i u zaštiti protiv različitih vrsta raka, te se koristi za jačanje organizma.

Brokoli je odlično koristiti u slučaju osteoporoze, ali i uopšteno za sprečavanje starenja ljudskog organizma.

Kako se konzumira brokoli

Brokoli može da se priprema kao glavno jelo, ali i kao prilog, salata i čorba.

Najbolje je konzumirati ga u svežem stanju.

Mi vam danas donosimo jedan pravi slani specijalitet – piletina i brokoli, kombinaciju kojoj nećete odoleti.

piletina i brokoli

Piletina u umaku od brokolija

Sastojci:

270 g brokolija,

300 g pilećeg filea,

300 g pavlake za kuvanje,

1 čen belog luka,

25 g maslaca,

so,

biber,

začini po želji

Priprema:

– Pileći file isecite na krupnije kocke, veličine jednog zalogaja. Posolite ih i pobiberite po želji. Od začina preporučujemo da dodate malo mlevenog kumina i crvene paprike.
– Cvetove brokolija kratko kuvajte u kipućoj vodi, 2-3 minute da omekšaju.
– U dubokom tiganju otopite malo maslaca i na njemu prepržite piletinu sa svih strana. Kada je piletina gotova, odložite je sa strane. (Pročitaj: Dosadili su vam jednolični namazi? Vreme je za gvakamole sos!)
– Kuvani brokoli usitnite u multipraktiku.
– Dobijenu smesu prebacite u tiganj gde ste prethodno ispekli piletinu uz iseckan čen belog luka. Kratko sve prodinstajte na tiganju.
– Brokoli i beli luk prelijte s pavlakom za kuvanje i pustite da provri.
– Po potrebi posolite i pobiberite umak. Nakon što provri smanjite vatru i nastavite sve da kuvate na laganoj vatri dodatnih pet minuta ili dok umak ne dobije željenu gustinu.
– Kada je umak gotov, u njega umešajte komade pečene piletine. Jelo poslužite uz komade kuvanog brokolija.

Prijatno! Uživajte u slasnoj piletini i brokoliju!

lepotaizdravlje.rsGuliver/getty images