Pitali ste nutricionistkinju: Kako da odredim koja ishrana je najbolja za mene?

by | 30 marta, 2022
koja je ishrana najbolja

Ponekad nam se čini da je odgovor na pitanje koja ishrana je najbolja za svakoga od nas – veoma teško dokučiv. Nailazimo na toliko različitih informacija da smo često zbunjeni. Zato smo na ovo pitanje potražili odgovor od nutricionistkinje Marije Đurković. Obavezno pročitajte, važno je!
Marija Đurković
U moru dijeta i režima ishrane koje možete naći na internetu, verovatno ste mnoge isprobali – keto, hrono, UN, VMA, limun dijeta, kupus dijeta itd.
I sigurno ste primetili da vam sve daje rezultate na početku, ali zbog toga što sve instant dijete imaju jako nizak unos kalorija, nisu prilagođene vašem načinu i tempu života, vrlo brzo odustanete i vratite se starim navikama.

A kako da odredite koja ishrana je najbolja za vas?

Ona ishrana koja će biti održiva na duže staze – pravi je izbor za vas.
Ukoliko ne kuvate svaki dan zbog obaveza i posla – a na nekom režimu pola dana provedete u kuhinji, vrlo brzo ćete odustati, jer vam to nije održivo.
Ukoliko mnogo volite slatko – a na nekom režimu deserte u potpunosti izbacite iz ishrane, vrlo brzo ćete im se vratiti i velika je verovatnoća da ćete tada još više preterivati sa slatkim, da biste „nadoknadili“ sve što ste „propustili“.
Ukoliko ne volite avokado, a na nekom režimu je često zastupljen, brzo ćete odustati jer ne uživate u tom obroku.

Promena navika – samo postepeno

Naravno, neke navike jednostavno treba da menjate ukoliko želite poboljšanje izgleda i zdravlja, ali to ne moraju da budu radikalne promene.
Dovoljno je da se svake nedelje trudite da promenite po jednu lošu naviku.
Prve nedelje se uobročite, jedite sve što i vaši ukućani, ali umereno, bez dosipanja i „čapkanja“ između obroka.
Druge nedelje pojačajte unos tečnosti pijući više vode, limunade i čajeva.
Treće nedelje uvedite šetnju, barem 3 puta nedeljno.
Četvrte nedelje smanjite unos sokova, grickalica, slatkiša…
Male promene će dati velike rezultate.
Budite strpljivi i uporni.

Marija Đurković je po struci nutricionista – dijetetičar. Istoimeni smer završila je na Visokoj zdravstvenoj školi strukovnih studija u Beogradu, nakon čega je pohađala kurs u organizaciji Saveza za rekreaciju i fitnes Vojvodine i stekla sertifikat savetnika za ishranu i suplementaciju u rekreaciji i fitnesu. U decembru 2017. otvorila je nutricionističko savetovalište u Novoj Pazovi u kojem je do danas veliki broj njenih klijenata prošao svoj put od želje do cilja. Marija se nada da su svi oni poneli iz savetovališta poneli ljubav prema zdravoj ishrani i zdravim životnim navikama. Od 1. jula 2020. godine savetovalište radi na još jednoj lokaciji, u A bloku na Novom Beogradu.

Pročitajte i… Teško vam je da se odreknete nezdravih užitaka? Evo kako da počnete da se hranite kvalitetnije

vaaseenaa / iStock via Getty

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.