Praznična trpeza: Kako odoleti hrani

by | 7 januara, 2015

Foto: freedigital.net, Apolonia

Foto: freedigitalphotos.net, Apolonia

Svi znamo da praznična atmosfera i sve neumerenosti kojima nas mami može da pokoleba čak i najjači karakter. No, ako niste spremni da se predate užicima – mislimo, naravno, na hranu i piće, a da vas kasnije ne muči griža savesti i suočavanje sa posledicama, predlažemo vam strategiju efikasne odbrane vitke figure.

Šta uraditi kada ste nervozni? Pa, velike su šanse da ćete kontinuirano nešto grickati, da biste zaposlili ruke.

  • Ako osetite ovu vrstu anksioznosti i primetite da se sve više primičite stolu sa posluženjem, ili prihvatate drugu turu hrane (iako više ne možete ništa da stavite u usta), primenite ovaj trik: kružnim pokretima palca protrljajte centralni deo oba dlana. Prema refleksologiji, ova tačka predstavlja adrenalnu žlezdu, pa će stimulacija blagom masažom umanjiti anksioznost i tenziju.
  • Ako stojite, ili se krećete (i ne koristite tanjir), poješćete mnogo više nego kada sedite za stolom – zato što ste manje koncentrisni na hranu.
  • Izaberite garderobu koja ocrtava liniju vašeg tela. Ako se osećate vitko i seksi, onda su manje šanse da popustite pred iskušenjima bogate trpeze i propisno se prejedete. Tajna je u strukiranoj garderobi, od elastičnog ili neelastičnog materijala, koja će vam biti konstantna opomena da ne pojedete više nego što struk može da podnese.
  • Najedite se 80%! Ovo zlatno pravilo slede svi stanovnici japanskog ostrva Okinava, koji su jedan od najzdravijih i najdugovečnijih naroda na svetu. U čemu je tajna? Pa, u tome da prestanete da jedete dok još niste potpuno siti, da sačekate dvadeset minuta, i tek tada odlučite da nastavite da jedete (ili ne). Receptorima u želucu potrebno je upravo toliko vremena da obaveste mozak da li je telo zadovoljeno.
  • Započnite obrok čašom rashlađene mineralne vode. To će stvoriti osećaj punog želuca i sprečiće vas da pojedete više nego što treba.
  • Postarajte se da na vašem tanjiru ne bude više od 25 odsto masnih namirnica, savetuju nutricionisti. Ostatak tanjira popunite salatom, povrćem, ribom, možda nekim kuvanim krompirom i manjim parčetom hleba.

Tagovi: