Prevarite svoj mozak i smanjite veličinu obroka

by | 20 septembra, 2016

“Ima da pojedeš sve što je na tanjiru!” Koliko puta smo samo čuli tako nešto od naših mama, baka ili čak očeva… To je u neku ruku sasvim razumljiv zahtev, jer em što deca često ne pokazuju preterano interesovanje za hranu, em što je greota hranu bacati. Ali, da li je taj razhtev uvek i razuman? Odgovor na to pitanje nije toliko jednostavan i zavisi pre svega od toga kakav je tanjir i koja je hrana na njemu.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Birajte manje posuđe

Studija koju su obavili Dr Brajan Vansink i dr Koert Van Itersum sa Kornel univerziteta je pokazala da veličina, ali i boja tanjira utiču na to koliko jedemo. Preciznije, veći tanjiri nas “teraju” da jedemo više, dok kontrast između boje tanjira i boje hrane na njemu takođe može da utiče na to koliko pojedemo. O čemiu je reč?

Glavni “krivac” za oba ova fenomena je jedna optička iluzija koja je nazvana po belgijskom naučniku Delbofu koji ju je otkrio u XIX veku. Suština Delbofove iluzije je u tome da nam se, kada gledamo u koncentrične krugove, čini da su unutrašnji krugovi manji što je spoljašnji krug veći. Ali, kako se ovo prenosi na tanjir i hranu?

Jednostavno – što je veći tanjir, to nam porcija na njemu deluje manje. Vansink i Van Itersum su kroz studiju sprovedenu u okviru jednog “kampa za mršavljenje” u Americi zaključili da su polaznici koji su dobijali veće činije za ceralije u proseku jeli 16% više za doručak, a da su isti ti polaznici u proseku procenjivali da su pojeli za 7% manje hrane nego oni koji su jeli iz manjih činija.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Pazite na boju tanjira

Vansink i Van Itersum su sproveli još jednu studiju, na prijemu na kome je bilo 60 gostiju. Na švedskom stolu je ponuđena pasta sa paradajz sosom ili sa belim Alfredo sosom. Takođe, gostima su nasumično podeljeni beli ili crveni tanjiri.

Pošto su gosti sipali hranu na tanjire, izmerena je težina svake porcije – i rezultati su potvrdili hipotezu da mali kontrast između hrane i posude dovodi do veće porcije. Gosti koji su sipali pastu u paradajz sosu na crveni tanjir, kao i gosti koji su sipali Alfredo sos pastu na beli tanjir su imali u proseku čak 30% veće porcije! Zamislite samo kolika je to razlika u kalorijama, pa i u kilogramima, kada se pomožni sa više obroka dnevno, tokom, na primer, godinu dana!

Pored toga, daljim istraživanjem je utvrđeno da i boja čaršava, podmetača i stola utiču na veličinu porcije – tačnije, mali kontrast u neposrednom okruženju vaše hrane neumitno dovodi do većih porcija kada sipate sami (ili vam sipa neko ko vas voli).

160546532

Podelite na manje komade

Još jedna zanimljiva studija sa Arizona Stejt univerziteta je dovela do sledeće preporuke: ako želite da smrašte, svu hranu koju jedete isecite ili podelite na manje komade. I ovde je stvar u jednostavnoj prevari sopstvenog mozga: što više komada pojedemo, mislimo da smo ukupno pojeli više., bez obzira na ukupnu količinu hrane.

Zaključak je jasan: smanjite veličinu posuđa i obratite pažnju na to da posuđe bude u bojama koje su kontrastne hrani koju služite, a kad god možete isecite sendvič ili polomite čokoladu na bar četiri dela – i tako “hakujte” svoj mozak koji će vam poslati poruku da ste siti.

Detaljnije na www.pronadjimeru.com

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.