Prirodni analgetici: Hrana može zameniti lekove

by | mart 23, 2023
Prirodni analgetici umesto lekova

Lekovi za ublažavanje bola nimalo nisu bezazleni, zato su prirodni analgetici toliko popularni. Mnoštvo namirnica obiluje sastojcima s vrlo snažnim, naučno dokazanim analgetskim dejstvom.

Prirodni analgetici: Umesto lekova

1. Ljuta papričica

Kapsaicin, glavni sastojak ljute papričice, ima sposobnost da smanji osetljivost receptora za bol. Svakodnevno konzumiranje ili primena preparata sa ovim jedinjenjem može ublažiti niz bolnih stanja, kao što su, na primer, artritis, migrena i druge vrste hronične glavobolje.

2. Đumbir

Đumbir je jedna od najpoznatijih analgetskih namirnica. Tajna je u sastojku gingerolu koji smanjuje osetljivost receptora za bol. Đumbir se pokazao kao veoma efikasan u slučaju bolova u zglobovima i mišićima. Gingerol deluje slično aspirinu, a osim u slučaju bolova izazvanih artritisom i upalom mišića, dobro se pokazao i u ublažavanju migrene, kao i stomačnih tegoba.

3. Prirodni analgetici: Ananas

Enzim bromelain, kojim je bogato ovo tropsko voće, prirodni je reduktor bola jer smanjuje nivo prostaglandina, jedinjenja odgovornog za kontrakcije mišića i osećaj bola. Stoga je ananas, kako tvrde naučnici, dobar izbor u terapiji artritisa pošto ublažava mišićno-koštanu napetost i, posledično, bolove. Bromelain, takođe, pozitivno utiče na zdravlje mišića i vezivnog tkiva.

4. Kurkuma

Popularni indijski začin kurkuma ima brojna lekovita svojstva, a jedno od njih je i analgetsko. Naročito se preporučuje obolelima od fibromijalgije i artritisa – deluje preko svog sastojka koji blokira proizvodnju enzima odgovornog za nastanak upale i osećaj bola. Uzima se četvrtina kašičice svaki dan, najbolje u vidu začina za jela od povrća i piletine, ili kao dodatak smutiju.

5. Beli luk

Naučnici su još pre deceniju i utvrdili da je konzumiranje belog luka dvaput dnevno tokom šest nedelja jednako efikasno za ublažavanje artritisa kao i konvencionalna terapija. Tajna lekovitosti ovog neverovatnog zdravog povrća leži u njegovom sastojku aličinu, ali i visokom sadržaju jedinjenja sumpora, germanijuma i selena, koji delujući zajedno suzbijaju upalne procese i ublažavaju bol.

6. Prirodni analgetici: Riba

Studije pokazuju da masne kiseline EPA i DHA, kojima obiljuje riba, izuzetno efikasno, čak i bolje od sintetičkih lekova. Ove kiseline smanjuju upalu, hronične bolove i grčeve u stomaku izazvane sindromom iritabilnih creva. Istraživanja takođe potvrđuju da riblje ulje pomaže i protiv bolova u leđima i vratu jer poboljšava cirkulaciju krvi u regijama koje okružuju i ishranjuju kičmene diskove, sprečavajući tako njihovu degeneraciju. Najbolji efekti postižu se konzumiranjem masne ribe – lososa, sardina, tune, skuše, pastrmke i haringe, i to na prazan stomak, bar dva-tri puta nedeljno.

Lepota i zdravljepong-photo9/gettyimages.co.uk