Recept nedelje: Brza i ukusna italijanska pasta na stolu za 20 minuta

by | maj 7, 2023
recept nedelje

U slučaju da vam je ponestalo ideja ili vam je potrebna jedna za brzinski ručak za celu porodicu, predstavljamo vam recept nedelje.

Ljubitelji italijanske kuhinje biće oduševljeni autentičnim ukusom i kremastom teksturom sosa uz testeninu. S druge strane, ako nemate mnogo vremena, bićete prezadovoljni što ste za samo 20 minuta napravili preukusan ručak koji može čak da se pripremi i unapred.

Oktrivamo u nastavku kako da napravite italijansku pastu u sosu od mesa i paradajza.

recept nedelje

Recept nedelje: Brza i ukusna italijanska pasta za 20 minuta

Za italijansku pastu tradicionalnog i autentičnog ukusa biće vam potrebno:

  • oko 400 grama testenine po želji
  • 100 grama svinjskog ili junećeg mlevenog mesa
  • 500 grama paradajza ili paradajz sosa
  • sitno seckani sveži peršun
  • 2 čena belog luka
  • maslinovo ulje i so po ukusu.

Recept nedelje: Ručak na stolu za 20 minuta

Prema uputstvu na pakovanju, skuvajte testeninu u posoljenoj vodi. Dok se kuva, pripremite ostale sastojke da biste uštedeli vreme i brže napravili ručak.

Sitno iseckajte beli luk ili ga narendajte na maloj rendi, a onda ga propržite 1-2 minuta na maslinovom ulju u zagrejanom tiganju. Zatim dodajte mleveno mesto i sitno iseckani paradajz (ili pasirani paradajz). Sve zajedno krčakjte uz mešanje 15 minuta. Poslite po ukusu dok se kuva.

Pre nego što se testenina potpuno skuva (par minuta pre kraja), stavite je u vaš sos, dodajte sveži peršun i kuvajte još nekoliko minuta.

Na kraju poslužite (dobićete oko 2 velike ili 4 prosečne porcije) i narendajte parmezn po želji.

recept nedelje

Tajna italijanske testenine

Za kuvanje tradicionalne italijanske testenine neće vam biti potrebno više od 20 minuta – ne može biti lakše. Zbog toga je idealna za ručak posle napornog dana ali i za pripremu unapred jer može da se čuva u frižideru.

Međutim, ono što je važno za najboji ukus je da koristite sveže povrće. Zato ako nemate pri ruci dobar paradajz, bolje je da koristite konzevirani ili pasirani.

Još jedna tajna je u samoj pripremi. Umesto da ih kuvate odvojeno i sipate pojedinačno, za autentičan ukus sjedinjenih sastojaka krčkajte testeninu i sos zajedno par minuta.

Buon appetito!

Miljana MomirovićOlga Chetvergova/GettyImagesPlus, ciobanu ana maria/GettyImagesPlus, Galina Oleksenko/GettyImagesPlus