Savet nutricioniste: “Low carb” ishrana – za i protiv

Koje su prednosti, a koji nedostaci ishrane bez ugljenih hidrata ili sa minimumom ovog makronutrijenta? Na vaš zahtev, nutricionistkinja Marija Đurković odgovara na ovo pitanje.

by | 21 aprila, 2021

Ishrana poznata kao „low carb“ i dalje ne gubi na popularnosti.  A kao većina popularnih „dijeta“ temelji se na isključivanju, odnosno zabrani unosa određenih namirnica, u ovom slučaju onih koje sadrže ugljene hidrate, posebno skrobne.

Mnogi smatraju da ugljeni hidrati goje i da je skoro pa nemoguće smršati ako u ishrani koristimo hleb i krompir. Ali, šta je ustvari istina? Ovo pitanje smo postavili nutricioniskinji Mariji Đurković.

„Low carb“ ishrana: Prednosti i nedostaci

Da bismo gubili na kilaži, moramo biti u kalorijskom deficitu, a to ćemo postići tako što ćemo unositi manju količinu hrane, ili ćemo biti fizički aktivniji i na taj način potrošiti određen broj kalorija, podseća nas Marija. To znači da, ako nismo u kalorijskom deficitu, nećemo smanjiti količinu masnog tkiva, bez obrzira na to koju vrstu dijete ili ishrane koristimo.

Kod ishrane sa malo ili bez ugljenih hidrata dolazi do brzog gubitka prvih nekoliko kilograma, odnosno „gubitka vode“. Kad smanjimo, odnosno izbacimo ugljene hidrate, naše telo prvo troši rezerve glikogena i zato dolazi do naglog pada telesne težine već na samom početku primene ovog tipa ishrane. Upravo to je razlog popularnosti “low carb” načina ishrane.

Prednost je što se isključuje unos namirnica iz pekare, preterani unos slatkiša, grickalica i sokova. (Pročitajte i… Saveti nutricioniste: Da li je autofagija zaista delotvorna?)

Međutim, “low carb” način ishrane ima i svoje mane.

* Nije održiv na duže staze.
* Ograničenja unosa čitavih grupa namirnica, poput žitarica, skrobnog povrća, mahunarki i voća može dovesti do nedostatka vlakana, vitamina i fitonutrijenata u ishrani.
* Oni koji primenjuju ovu ishranu često se žale na nedovoljno energije u toku dana.
* Posle određenog vremena, ishrana postaje jednolična.

Bitno je da znate, da biste se snašli u moru pogrešnih informacija, sledeće. Ne morate da izbacujete ugljene hidrate. Ne morate da izbacujete nijednu grupu namirnica da biste izgubili višak telesne težine. Pronađite način ishrane koji će vama odgovarati, u kojem ćete uživati, a rezultati će postepeno doći.

Marija Đurković je po struci nutricionista – dijetetičar. Istoimeni smer završila je na Visokoj zdravstvenoj školi strukovnih studija u Beogradu, nakon čega je pohađala kurs u organizaciji Saveza za rekreaciju i fitnes Vojvodine i stekla sertifikat savetnika za ishranu i suplementaciju u rekreaciji i fitnesu. U decembru 2017. otvorila je nutricionističko savetovalište u Novoj Pazovi u kojem je do danas veliki broj njenih klijenata prošao svoj put od želje do cilja. Marija se nada da su svi oni poneli iz savetovališta poneli ljubav prema zdravoj ishrani i zdravim životnim navikama. Od 1. jula 2020. godine savetovalište radi na još jednoj lokaciji, u A bloku na Novom Beogradu.

lepotaizdravlje.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.