Slatki desert – baklava

by | 9 februara, 2012

Baklava je poslastica za koju većina ljudi zna da nam je stigla upravo iz Turske. Ona je neretko i prva asocijacija na ovu zemlju. Kaže se čak da predstavlja kraljicu kolača u turskoj kuhinji, a svakako da je najpoznatiji. Važi za veoma sočnu poslasticu. Za razliku od onih koje se prave u našoj zemlji i kod kojih fil čine pretežno orasi, turska baklava pravi se sa pistaćima. To je čuvena Gaziantep baklava, za koju je 2008. godine turska Kancelarija za patente registrovala geografsko poreklo. Naravno da postoje brojne varijacije, pa tako ovaj kolač može biti napravljen od čokolade, lešnika, oraha. Ono što uvek ostaje isto ma gde da se baklava jede su kore i šerbet – slatki sirup od šećera (ređe od meda). Dokumenti o tačnom poreklu ovog slatkiša nikada nisu pronađeni, što je takođe jedan od razloga zbog čega je mnogi narodi često svojataju.



Najnovije na portalu Marie Claire

Tagovi:

Jedno reagovanje na “Slatki desert – baklava”

  1. Mirsad Okanović kaže:

    Poštovani, ovo što vi nazivate šerbetom se zove AGDA (ukuhana voda i šećer), a ŠERBE (šerbet) je sok od cimeta, karanfilića,  šećera i vode i on se pije u određenim prilikama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.