Jetra, „centralna laboratorija“ našeg organizma, prečesto je oštećena svakodnevnim unosom štetnih namirnica, a ujedno i zanemarujemo značaj ovog organa u našem telu. Za prevenciju bolesti jetre svakako je veoma važno voditi računa o tome kako se hranimo i šta pijemo, ali ako je šteta već načinjena, neophodno je pročistiti je i osvežiti.
Foto: Getty images
Upravo je jetra ta čiji je posao da eliminiše toksine i otrove iz namirnica koju unosimo, te da prerađuje hranui i masnoće. Kada ona ne radi kao sat i svi drugi organi u telu polako zakazuju.
Zato je važno povesti računa o tome da naša jetra bude u dobrom stanju i sposobna da se izbori u svakodnevnoj borbi sa brzom i nezdravom hranom. Mnogi za zdravu jetru preporučuju konzumaciju surutke, ali pored toga postoje i brojni prirodni sokovi koji će je „preporoditi“.
Kupus, celer, đumbir i kruške iseckajte na što sitnije komade, stavite blender i prelijte šoljom vode. Kada sve dobro izblendate, dodajte ceđeni limun, listove nane i vode po potrebi.
Izmešajte i servirajte u staklenim čašama. Dekorišite listićima nane.