Sok od aloe vere: Top 1 napitak na TikToku! Istražujemo da li je zaista zdrav!

by | 20 juna, 2022
Sok od aloe vere

Sok od aloe vere je napitak koji je postao sve popularniji na TikToku, gde korisnici tvrde da ima brojne zdravstvene benefite. A da li je zaista tako?

Već smo navikli da na TikToku skoro svakodnevno nailazimo na razne savete, počem od bjuti rutine, preko vežbanja, pa sve do ishrane. I dok su neki saveti zaista potkrepljeni naučnim činjenicama, drugi su prosto bizarni (setimo se ispijanja preworkout praha, bez vode).

Najnoviji trend jeste ispijanje napitka od aloe vere, a nas je zanimalo da li je ovaj sok zaista toliko zdrav, kako tvrde TikTokeri.

@natahlya.marie How to make Aloe water for hair & skin! 🌿 #aloe #aloevera #aloeveragel #aloeverajuice #natural #plants ♬ original sound – Liveforlana_

Sok od aloe vere- zdravstveni benefiti

Prema korisnicima TikToka, ispijanje ovog soka, između ostalog, doprinosi detoksikaciji, čišćenju kože i poboljšanju crevne flore.

Stručnjaci kažu da u ovim navodima ima neke istine. Aloe vera je poznata po antiupalnim i isceljujućim svojstvima, ali kada je u pitanju spoljašnja upotreba. Najčešće, njen gel koristi se u smanjenju simptoma opekotina, kao i u smanjenju vidljivosti ožiljaka.

Ipak, nema naučnih dokaza da ispijanje ovog soka smanjuje pojavu akni, upozoravaju stručnjaci. Aloe vera sadrži antioksidante i ima antiupalna svojstva, ali to ne znači da će očistiti kožu.

Isto tako, iako aloe vera potencijalno može da smanji simptome nekih problema sa digestivnim traktom, ni u ovom slučaju, nema naučnih dokaza da sok ove biljke može da izleči neka oboljenja.

Sa druge strane, upozoravaju stručnjaci, prevelika količina ovog napitka ima laksativna sredstva, dovodi do disbalansa elektrolita u telu i potencijalno, dugoročno, može da dovede do kolorektalnog kancera.

Ukoliko želite da uvrstite ovaj sok u dnevni meni, pre konačne odluke, posavetujte se sa lekarom.

 

lepotaizdravlje.rsjenifoto/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.