Sok od višnje rešava problem nesanice

by | 13 decembra, 2011

Miris lavande ili topla šolja kakaa poznati su kao metode opuštanja pre spavanja. Međutim novo istraživanje pokazuje da su višnje najbolje rešenje za ljude koji ne mogu lako zaspati ili se bude prerano.

Međunarodni tim naučnika sproveo je na Univerzitetu „Nortumbria“ istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu „European Journal of Nutrition“. Naime, došli su do zaključka da dve čaše soka od višnje dnevno u proseku znači 39 minuta duže odmora, odnosno 25 minuta dužeg sna i 14 minuta duže relaksaije u krevetu.

Takođe su zaključili da se grupa koja je pila sok od višnje ređe budila u krevetu od onih koji su pili druge voćne sokove.

Ispitanici su sedam uzastopnih dana dobijali koncentrat soka od višnje razređen u dva i po decilitra vode, jednu čašu kad bi se probudili i jednu pre odlaska na spavanje. Takođe su dobili popis hrane od koje bi se trebali u tom periodu suzdržavati, a radilo se o namirnicama koje podstiču izlučivanje melatonina, hormona epifize snažnog antioksidativnog učinka koji ima jak uticaj na naše cikluse spavanja. Vođe istraživanja su pratili i navike spavanja kod ispitanika.

Zaključili su da zahvaljujući soku od višnje duže spavaju noću, ali manje danju, te da je kod dela ispitanika san kvalitetniji. Ovakve rezultate istraživanja pripisali su velikoj koncentraciji melatonina u višnjama, prenosi „Daily Mail“.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.