Spasite svoju SALATU!

by | 26 avgusta, 2009

 

Naizgled bezazlena mešavina povrća, mesa i sira može da bude tempirana bomba, posebno ako ste na dijeti…

 

Lepota i Zdravlje - Predrasude o salati

 PREDRASUDA #1 

Obojeno ili zeleno – isto je!

Salate od mešanog, raznobojnog povrća pružaju čitavo bogatstvo biljnih hranljivih materija, koje ne možete da dobijete u zelenim salatama. Na primer, moćni antioksidansi (antocijanini) koji se nalaze u povrću purpurne boje (kao što je patlidžan) redukuju rizik od srčanih oboljenja i poboljšavaju moždane funkcije. Rotkvice sadrže radole, materije koje štite od kancera, dok paradajz, zbog sadržaja likopena, smanjuje rizik od srčanih oboljenja i kancera.

 PREDRASUDA #2 

Zelena salata je zelena salata!

Nisu baš sve iste! Kada se radi o hranljivoj vrednosti ili ukusu, rukola i potočarka su apsolutni favoriti, zbog visokog sadržaja antikancerogenih sastojaka. Naučnici su dokazali da jedna hemijska materija u potočarki deaktivira toksine iz duvanskog dima koji uzrokuju kancer! Spanać je takođe veliki “heroj” zbog sadržaja luteina, za koji se smatra da štiti od kancera i slepila.
Generalno, salate tamnozelenih listova nisu naročito bogate hranljivim materijama, ali zato sadrže mnogo beta-karotena. S druge strane, salate svetlozelenih listova, poput endivije i ledene salate, prepune su hranljivih materija.

 

 PREDRASUDA #3 

Pa, to je samo salata!
Ne, nije to “samo”! Pogotovo ako sadrži meso (piletina, junetina ili riba), tvrdi sir i preliv. U proseku, ovaj tip salate sadrži oko 500 kalorija i mnogo više masnoće nego, na primer, veliki čizburger (360 kalorija i 18 g masnoće). Razmislite o tome!

 

 

 PREDRASUDA #4 

Pržena slaninica u salati nije poželjna
Slaninica (ili bejkon) nikada neće osvojiti nijednu nagradu za zdravlje. No, ni ona nije tako loša kao što ste mislili. Jedan režanj slaninice (naravno, “prošarane” mesom) sadrži istu količinu masnoće kao i dve kašike feta sira, ili kašika suncokretovih semenki. Dakle, pržena slaninica u salati sasvim je OK, ali uz uslov da apstinirate od kremastog preliva ili tvrdog sira.

 

 

 PREDRASUDA #5 

Organski uzgajano povrće za salatu je zdravije
Kada su u pitanju hranljive materije, mnogo je važnije to koliko je povrće sveže nego način na koji se uzgaja. Svakim danom koji protekne nakon branja, povrće gubi vitamin B i C, kao i druge hranljive sastojke. Takođe, toplota i svetlost ubrzavaju proces propadanja i gubitka ovih materija. Glavica salate, koja je juče uzbrana, zadržaće mnogo više hranljivih materija nego organski uzgojena glavica salate koja je već nedelju dana u vašem frižideru. Naravno, postoje određeni razlozi zbog kojih treba da birate organski uzgajanu hranu, ali sadržaj hranljivih materija definitivno nije jedan od njih.

 

 

 PREDRASUDA #6 

Mesom i sirom možete da se otrujete, dok salatom ne možete
Zelena salata i paradajz samo su neki od najčešćih “prenosilaca” salmonele, toksičnog soja bakterije ešerihije koli, kao i drugih opasnih mikroba, tvrde eksperti. Pa, kako oni uopšte mogu da dospeju u salatu? Preko đubriva i kontaminirane vode, koji se koriste za uzgajanje povrća, preko kuhinjske daske za seckanje, noža, ili preko prljavih ruku osoba koje pripremaju hranu. Iako ne možete mnogo toga da preduzmete kada jedete van kuce, u kucnim uslovima dobro operite povrce pod mlazom vode.

 

 

Lepota i Zdravlje - salata

 

 

 PREDRASUDA #7 

Preliv za salatu (dresing) bez masnoce je zdraviji
Iako je tačno da ćete, oduzimanjem masnoće, uštedeti kalorije, većina kupovnih preliva sadrži šećer – više od dve kašičice po porciji – koji nema nikakvu hranljivu vrednost. Uz to, većina kupovnih preliva blokira sposobnost organizma da apsorbuje antioksidanse iz zelene salate i paradajza. Istraživanja su pokazala da organizam, ukoliko se konzumira punomasni preliv za salatu, apsorbuje dva puta veću količinu hranljivih materija nego u slučaju da je upotrebljen dresing sa redukovanim sadržajem masnoća. Na kraju, bezmasni prelivi potpuno onemogućavaju apsorpciju preko potrebnih antioksidanasa

 

 

 PREDRASUDA #8 

Celer sadrži nula kalorija i zato mogu da dodam sir u salatu!
Struk celera sadrži 6 kalorija, što ga definitivno čini velikim “prijateljem” svih onih koji drže dijetu. Međutim, organizam ne troši ništa više od toga na žvakanje i varenje. I, znate šta? Nauka još nije otkrila namirnicu koja ne sadrži ama baš nijednu kaloriju!

 

 

 PREDRASUDA #9 

Salata od pasulja je hranljiva i pruža potrebnu dnevnu količinu proteina
Salata od pasulja sadrži 4 g proteina, što nije dovoljna količina ukoliko se radi o jedinom izvoru proteina u obroku. Potrebno vam je 0,36 g proteina na pola kilograma telesne mase (ženi, koja je teška 69 kg, potrebno je oko 55 g proteina dnevno). Da biste obezbedili neophodnu količinu proteina, povećajte količinu pasulja (oko 3/4 šolje = 11 g proteina) i dodajte 2 iseckana kuvana jajeta (oko 4 g proteina) ili 20 g izrendanog sira (oko 7 g proteina).

 

 

Takst: Nataša Ćovin; Foto: Shutterstock

Tagovi: