Šta za večeru? Ćuretina sa pestom i tikvicama: minimalne kalorije, maksimalan užitak

Spoj ćuretine i tikvica je još jedan brz i zdrav obrok za celu porodicu. Čak i kada je mama na dijeti!

by | jun 3, 2021
šta za večeru, ćuretina sa pestom i tikvicama

Ćuretina sa pestom i tikvicama je pravi letnji recept. Njegova je glavna prednost što sadrži malo ugljenih hidrata pa je pogodan za razne tipove ishrana, čak i za one koji su na strogim dijetama.

Sastojci su lako dostupni, a priprema brza: savršen za dane u kojima ste „zaglavili“ na poslu, jer u kuhinji morate da provedete svega 15 do 20 minuta!

Predlog za zdravu večeru: Ćuretina sa pestom i tikvicama

Nutritivne prednosti recepta:

  • nizak nivo ugljenih hidrata
  • odličan izvor proteina
  • bogato vlaknima
  • obezbeđuje: kalcijum, natrijum, gvožđe i vitamin A
  • kalorije: 357

 

Sastojci za ćuretinu sa tikvicama

1 kg sitno sečene ili mlevene ćuretine

3 veće tikvice rezane na tanke kriške

1 srednji luk sitno iseckan

1 grozd čeri paradajza sečen na polovine (sitno seckani kiseliji paradajz, tri veća komada)

3/4 šolje pesto sosa

1/4 kašičice soli

2 kašike parmezana (ili tvrdog polumasnog sira, može i 50 grama mrvljene fete)

1 kašičica ulja

 

Foto: JJGoldbond / iStock via Getty

Priprema ćuretine sa pestom i tikvicama

Zagrejte posudu sa nelepljivim dnom na srednjoj vatri, a potom dodajte luk i dinstajte ga, uz mešanje, oko tri minuta. Dodajte ćuretinu i kuvajte je 5 do 7 minuta, konstantno je usitnjavajući. Dodajte tikvice (prethodno slabo posoljene i oceđene) i dinstajte još 3 do 4 minuta. Važno: tikvice sadrže dosta vode, tako da ih ne smete prekuvavati. Prestanite da kuvate dok su još čvrste i oštre. U suprotnom, rizikujete gnjecavo jelo.

Sklonite sa šporeta, dodajte pesto i paradajz i dobro promešajte. Pospite izabranim sirom i uživajte! (Isprobajte i… Šta za večeru? Pileći takos sa povrćem (zdrav, a gotov za pola sata) )

Bonus savet: 

Ukoliko vam je potrebno više kalorija, ubacite u recept i šaku integralnog pirinča.

Ostatke od ovog jela možete čuvati u frižideru do tri dana.

Ćureće meso možete zameniti: piletinom, jagnjetinom ili teletinom.

 

lepotaizdravlje.rsManuelHauser/Pixabay