Stručnjak otkriva 3 osnovna principa pravilne ishrane kojih se apsolutno moramo pridržavati

Ako ste večito u nedoumici oko toga kako zapravo treba da se hranite, pročitajte savet koji za nas imaju stručnjaci sa platforme DokTok.

by | 30 aprila, 2021

Da bismo sačuvali zdravlje, bitno je da vodimo računa o nutrijentima koje svakodnevno unosimo. Zbog brzog tempa života kojim danas živimo, često zaboravljamo da brinemo o sebi i svom zdravlju.

Zahvaljujući platformi DokTok i ove nedelje pred nama su objašnjenja medicinskih stručnjaka. Savete o 3 osnovna principa pravilne ishrane dobili smo od dr Nikole Stojkovića, lekara opšte prakse.

3 osnovna principa pravilne ishrane

Neka hrana bude tvoj lek i tvoj lek neka bude hrana“ Hipokrat

Pravilna ishrana u svakodnevnom životu treba da zadovolji sledeće principe:
1. Da je umerena – što bi značilo da se ni u čemu ne preteruje i da za sve treba naći adekvatnu meru koja je individualno prilagođena pojedincu u zavisnosti od potreba organizma
2. Da je raznovrsna – što podrazumeva unos svih hranljivih materija: ugljenih hidrata, belančevina i masti kao i vitamina i minerala poreklom iz namirnica.
3. Da pokriva dnevne energetske potrebe, individualno prilagođene pojedincu.

Dodatne preporuke

Preporuka je da u toku dana bude zastupljeno pet obroka koji podrazumevaju tri glavna obroka: doručak, ručak i večeru i po jednu užinu izmedu njih.
Pored navedenih opštih principa pravilne ishrane, veoma je važna i pravilna hidratacija odnosno unos tečnosti, kako kod dece tako i kod odraslih. (Pročitajte i… Da li je detoks sokovima koristan za zdravlje? Evo šta kaže nutricionista!)

Zdrava ishrana: Uloga vitamina i minerala

Takođe, veoma je važno napomenuti, naročito u vreme pandemije, da treba unositi dovoljnu količinu vitamina i minerala kako bismo sačuvali zdravlje i kako bi naš imunitet mogao neometano da radi.

Od vitamina, ključno je unositi vitamin C i D. Vitamin C treba unositi u dozi od 1.000 mg dnevno, a vitamin D 1000 IU. Takođe, svojim pacijentima savetujem i upotrebu magnezijuma u dozi od 375 mg dnevno, dok su za rad imunog sistema takođe važni i cink i selen.

Uzimanje suplemenata se preporučuje naročito u zimskim mesecima kada nema dovoljno svežeg voća i povrća i manje smo izloženi sunčevim zracima.

Dr NIKOLA STOJKOVIĆ, Lekar opšte medicine
Savetuje vas dr Nikola Stojković, lekar opšte medicine
Diplomirao na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu. Stručno se usavršavao u Turskoj, Španiji i Austriji i predstavljao Srbiju na Forumu medicine u Rusiji. Pisao je naučne radove iz oblasti interne medicine i psihijatrije. Izabran je za jednog od mladih talenata grada Leskovca iz kog potiče, a trenutno radi kao lekar opšte prakse u Domu zdravlja.

 

lepotaizdravlje.rsNataBene / iStock via Getty

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.