Teletina iz rerne, kao ispod sača: savršen recept za početak nedelje

by | 10 februara, 2020
recept

Rolovana teletina

Potrebni sastojci:

2 kg telećeg paufleka, potrbušine u komadu,
2 kg krompira,
5 većih pečenih paprika,
200 g kajmaka,
200 g tanko sečenih komada sira trapista, gaude ili sl.
200 g tanko isečene dimljene šunke,
1 kašikica senfa,
po ukusu tucane ljute dimljene paprike,
malo ulja,
par grančica ruzmarina,
so i biber

Priprema:

Meso posolite i pobiberite i raširite ga tako da opna i masniji deo bude sa spoljne strane. Na taj način će pečeno meso u sredini biti mekano i sočno, a spolja će imati krcavu koricu. Tako rašireno meso od gore premažite kajmakom, zatim poslažite kriške sira, šunku i na kraju očišćenu pečenu papriku. Sve umotajte u rolat.

Rolat uvežite kanapom za pečenje, premažite ga senfom i uljem. U keramičku posudu sipajte 1-1,5 dl vode, stavite urolano meso i poklopite. Za pečenje je najbolje ako imate keramički sač. Miris gline i miris dimljene šunke u mesu će dati miris mesu kao da je pečeno ispod sača na žaru.

Poklopljenu činiju sa mesom stavite u rernu. Rernu uključite da se greje na 180-200°C (što zavisi od rerne). Kada pečem u keramičkim posudama obično ih stavljam u hladnu ili mlaku rernu da se zajedno zagrevaju. U zavisnosti od veličine komada mesa i veličine posude, biće vam potrebno najmanje 2-3 sata pečenja. Računajte da će vam samo za zagrevanje keramičke posude i mesa biti potrebno oko 1 sat, a na to dodajte, otprilike još po 1-1,5 sat za pečenje po kilogramu mesa.

Jedan sat pred kraj pečenja, izvadite posudu iz rerne i dodajte očišćen i na komade isečen krompir. Vratite sve u rernu i pecitejoš tih 1 sat ili dok se sve ne ispeče i porumeni. Ovaj krompir, kada upije sokove od mesa, sir i kajmak koji su iscurili iz rolata biće mekan kao puter.

Kada stavljate krompir u posudu, ako vam se učini da ima previše tečnost, odvadite u neku činiju i to iskoristite za pravljenje sosa (na puteru ili ulju upržite kašiku brašna i skuvajte sos uz dodavanje tečnosti od pečenja).

Pečeno meso izvadite iz posude, ostavite ga da se malo prohladi, skinite kanap i meso isecite ga na komade. Mekano, vruće meso je teško iseći a da se ne raspada, tako da ako volite vruću teletinu, nemojte očekivati da čete iseći savršenu parčad mesa, bolje je da je ostavite da se smlači, lakše ćete je iseći. Poslužite sa krompirom, sosom od pečenja i/ili salatom po izboru.

Tagovi:

top

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.