Urme i mršavljenje: Prava dijeta za sladokusce

by | 16 februara, 2023
dijeta sa urmama

Hteli biste da smršate, ali nemate dovoljno jaku volju da se odreknete slatkiša? Nutricionisti imaju rešenje – dijetu za sladokusce, dijetu sa urmama

Nutricionisti nude izlaz iz situacije – da zamenite uobičajene slatkiše urmama. Ovo voće sadrži vitamine i minerale, njihova upotreba će pomoći telu da nadoknadi nedostatak hranljivih materija. Ali, toliko je pitanja: možete li koristiti urme tokom dijete sa malo UH? I kako takva dijeta uopšte izgleda?

Urme i mršavljenje

Uprkos visokom sadržaju kalorija (280 kcal / 100 g) i slatkoći, urme se smatraju proizvodom koji je dozvoljeno konzumirati tokom dijete. Čak i ako se pridržavate dijete sa malo ugljenih hidrata, možete jesti sušeno voće, ali u malim količinama.

Urme su slatke zbog fruktoze i glukoze, šećera koje telo brzo apsorbuje. Za razliku od saharoze, ove supstance se ne skladište u rezervama masti, već se potpuno pretvaraju u energiju. Ali imajte na umu da ako zloupotrebljavate sušeno voće, a pritom nemate  nikakvi fizičku aktivnost – nećete smršati.

Kada jesti urme dok ste na dijeti?

Urme treba konzumirati 40 minuta nakon svakog obroka. Od 19 do 6 izjutra ne preporučuje se da jedete sušeno voće.

Urme umesto slatkiša u ishrani nadoknađuju dnevne potrebe organizma za vitaminima i mineralima. Dozvoljeno je konzumiranje do 10 komada dnevno uz vodu ili zeleni čaj.

Dijeta sa urmama

Dijeta koja uključuje samo urme je mono-dijeta i zato se ne sme držati duže od pet uzastopnih dana. Kada ste na dijeti sa urmama dozvoljeno je da koristite suvo voće i čistu vodu, zeleni čaj i kafu. Četvrtog dana dijete, zelene jabuke se uvode u ishranu.

Korisnici dijete sa urmama tvrde da tako može da se izgubi i do 8 kilograma. Ali! Lekari upozoravaju da je ovo ozbiljno ograničenje u ishrani koje sprečava telo da primi normalnu količinu proteina. Intenzivna fizička aktivnost za vreme ovakve dijete mora biti prekinuta, inače će mišići početi da se razgrađuju zajedno sa mastima.

Nutricionisti savetuju kombinovanje urmi sa povrćem i mlečnim proizvodima. Takva dijeta će vam koristiti  i pomoći da se oslobodite viška kilograma.

Ko dobija ranu osteoporozu? – Lepota i zdravlje

Osteoporoza se često naziva tihom bolešću, jer ne pokazuje simptome sve do prvog preloma kostiju. Da li ikako možete da saznate da imate ovu bolest pre nego što kosti počnu da vam pucaju?

 

tashka2000/gettyimagesplus


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.