Uz ovaj doručak mršavićete lakše nego ikada pre, a bićete i siti tokom dana

by | mart 1, 2017

Svi znamo da je doručak najvažniji obrok u toku dana, posebno ako želite smršati. Ali ukoliko već oko 10 ili 11 sati ponovno počinjete osećati glad, počnite razmišljati o tome da pametnije birate namirnice.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Najbolji izbor je – zobena kaša, to potvrđuje i najnovije istraživanje objavljeno u časopisu Annals of Nutrition & Metabolism.

Istraživanje je obuhvatilo 36 muškaraca i žena koji su bili podeljeni u tri razlicite grupe: prva je jela zobenu kašu za doručak, druga je jela kukuruzne pahuljice, a treća je preskakala doručak i pila samo vodu.

Pročitajte i… Proverite zbog čega se fit lepotice širom sveta kunu u jogurt dijetu

I prva i druga grupa unosile su 350 kalorija ukupno. Kroz naredna tri sata svi učensici su morali u više navrata beležiti stanje sitosti, a davali su i uzorke krvi kako bi im se pratio nivo šećera i insulina u krvi. Nakon toga su svi dobili isti ručak koji je trebalo konzumirati sve dok ne osete sitost.

Ostatak teksta pročitajte na narednim stranama…

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Ispitanici koji su doručkovali kukuruzne pahuljice imali su već tri sata nakon doručka isti osećaj gladi kao i ispitanici koji su samo pili vodu (a i pojeli su jednak broj kalorija za ručak kao i osobe koje nisu ništa doručkovale).

Zbog čega je to tako iako su ispitanici pojeli istu kalorijsku vrednost kukuruznih pahuljica i zobene kaše? Zbog toga što se zobena kaša duže zadržala u želucu, dok su kukuruzne pahuljice (koji ima visok nivo šećera) uzrokuje veliki porast glukoze u krvi, ali i njen brzi i nagli pad.

Pročitajte i… Pila sam 2 čase vode pola sata pre svakog obroka. Evo koliko sam smršala

Ovo istraživanje samo je još jedno u nizu koje potvrđuje koliko je zobena kaša korisna ako želimo skinuti kilograme, jer onih 31 i 50 posto manje unesenih kalorija svakako će se osetiti i primetiti kroz duži period.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Zašto baš zob?

Ako mislite da se zobena kaša jede samo za doručak, varate se. Ona se može mešati s gotovo svim jelima, kao prilog, dodatak varivu ili salati ili pak razne slatke verzije. Može biti i osnova zdravih deserta, poput kolačića, piše Huffington Post.

Siti ste duže

Vlakna koja sadrži zobena kaša deluju tako da povećavaju volumen pojedene količine u našem probavnom sastavu, zbog čega ćete nakon zobene kaše biti duže vremena siti. Osim toga, zahvaljujući vlaknima stimuliše probavu i pokretač je metabolizma pa je idealna hrana za sve one koji žele smršati

Pročitajte i… Tri razloga zašto ujutru niste gladni, a trebalo bi da budete

Snižava holesterol

Bogata zdravim vlaknima, zobena kaša ima svojstvo vezivanja masnoća za sebe te tako snižava nivoe lošeg holesterola u krvi. Na taj način i štiti zdravlje srce te krvnih žila i smanjuje rizik od nastanka srčanog te moždanog udara.

Smanjuje rizik od raka

Osim toga, studije pokazuju da zob smanjuje rizik od raka dojke, prostate i jajnika.

Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje

Tagovi: