Pored toga što nam pomaže da započnemo dan kako treba, kafa ima impresivne zdravstvene prednosti – smanjuje bol u mušućima, poboljšava pamćenje, sprečava konstipaciju, bori se protiv bolesti i povećava izdržljivost. Kafa nam je dosta pomagala u dugim noćima, ranim jutrima i u svemu između, ali morate priznati da je uvek bila sa dosta šećera.
Foto: Guliver/Thinkstock
Zato vam predstavljamo četiri ukusna recepta za kafu, koji su pored toga i zdravi i u kojima ćete uživati!
1. Kafa sa začinskim krimerom
Sastojci:
– 400ml kokosovog mleka
– 2 kašike vode
– 2 izgnječene urme
– 1 mala kašika ekstrakta vanile
– 1/2 male kašike mlevenog cimeta
– 1/2 male kašike đumbira u prahu
– 1/2 male kašike mlevenog oraščića
– 1/8 male kašike mlevenog belog bibera
– 1/8 male kašike mlevenog karanfilića
U blender stavite sve sastojke i blendirajte ih oko 3-5 minuta, dok se svi ne sjedine. Ono što ne iskoristite, stavite u teglu i držite u frižideru do nedelju dana.
* Ako vam je kokosovo mleko previše gusto ili krem za kafu (nakon što se ohladio), dodajte 1-2 kašike vode;
* Ako ne želite sladak ukus, izbacite urme iz recepta;
* Krimer možete postaviti u silikonske modle i držati u zamrzivaču čak do 5 meseci.
Na sledećoj strani pogledajte preostala 3 načina spremanja vađem omiljenog napitka…
Foto: Guliver/Thinkstock
2. Lagani frapućino
Sastojci:
– 2 kratka espresa ili 3/4 šolje kafe
– 1 šolja bademovog mleka (ili običnog)
– 1 merica proteinskog praha sa ukusom čokolade
– 1 zaleđena banana
– led (od 1/4 do 1 cele šolje – po ukusu)
Sve sastojke stavite u blender i blendirajte dok ne dobijete željenu konzistenciju kafe. Ako želite, kafu možete ukrasiti sa slatkom pavlakom ili čokoladnim sirupom.