Zbog njih sporo mršavite: Tri najčešće greške na dijeti

by | 15 decembra, 2015

Svaka delotvorna dijeta ograničava unos hrane, odnosno kalorija jer je upravo to potrebno kako bi organizam bio prisiljen da sagori masne naslage. Evo koje vam se tri greške lako mogu potkrasti i usporiti ili zaustaviti mršavljenje ako ne pazite na sve dok ste na dijeti.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Ljudi generalno malo toga znaju o ishrani, pa tako i o dijetama i mršavljenju, te stoga često slepo slede razne popularne dijete i savete koje čuju. Iz tog razloga dijete često ne uspevaju ili mršavljenje traje predugo, i tako se borba s viškom kilograma ponavlja i oteže daleko više nego što bi trebalo.

Pročitajte i… Kako da sačuvate vitku liniju tokom sezone slava i praznika

Svaka delotvorna dijeta ograničava unos hrane, odnosno kalorija jer je upravo to potrebno kako bi organizam bio prisiljen da sagori masne naslage. Ako je mršavljenje presporo, ili vaga nikako ne pokazuje napredak, znači da je unos kalorija prevelik i da činite neku grešku zbog koje prelazite kalorijsko ograničenje.

Evo koje vam se tri greške lako mogu potkrasti i usporiti ili zaustaviti mršavljenje ako ne pazite na sve dok ste na dijeti…

Koje su to greške pogledajte na sledećim stranama… 

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Tečne kalorije
Mnogi zaboravljaju da kalorije ne unosimo samo kroz čvrstu hranu, već i s tečnošću koju pijemo. Na dijeti ne smete zaboraviti na tečnost koju konzumirate, jer koliko god pazili na svaku namirnicu koju stavite u usta, veliki broj kalorija lako se unese konzumirajući razne sokove, kafe s dodacima, gazirana i alkoholna pića… Tako se lako nadoknade sve one kalorije koje niste uneli hranom, a to će zaustaviti mršavljenje.

Pročitajte i… Limun dijeta: 10 kilograma manje za samo dve nedelje

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

„Izleti“ iz dijete
Glad i želja za „zabranjenim“ namirnicama najveći su neprijatelji na dijeti. Mnogima se događa da se nekoliko dana strogo drže dijete, a onda jedno veče pokleknu i uživaju u kratkom prejedanju. Ako vam se to često događa na dijeti, vaše mršavljenje sigurno neće biti uspešno. Iako možda u nekoliko dana unesete zaista malo kalorija, jedno prejedanje može to nadoknaditi. Kako bi se stvorili optimalni uslovi za procese mršavljenja, potrebno je kontinuirano vreme provesti u kalorijskom deficitu. Nemojte misliti kako mršavite onih dana kada strogo jedete malu količinu hrane, a povremeno se počastite prejedanjem; naš organizam odlično raspoređuje energiju, stoga zapravo samo „presipate iz šupljeg u prazno“.

Pročitajte i… Lako do vitke linije: Šejk od banane koji je zaludeo svet

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Zdrava hrana nije i dijetalna
Preovladava pogrešno mišljenje kako je namirnica koja je zdrava ujedno i dijetalna, odnosno da postoje namirnice kojih možemo puno jesti jer su zdrave pa tako neće pokvariti dijetu. Neki čak odlaze u još veće zablude i misle kako neke zdrave namirnice same po sebi imaju uticaj na mršavljenje. Međutim, sva hrana ima energetsku, kalorijsku vrednost, stoga sva hrana može debljati, i sva hrana u određenim količinama može upropastiti dijetu – tako je, teoretski možemo se udebljati čak i od zelene salate! Ako ste na dijeti, pripazite da ne preterujete s bilo kojim namirnicama; ako na kutiji piše „fitness“ žitarice, to ne znači da one manje debljaju od običnih. Isto tako, razno povrće i voće koje spada u kategoriju zdravih namirnica, ima osetnu kalorijsku vrednost pa može imati negativan uticaj na dijetu.

Pročitajte i… Zlatno pravilo hrono ishrane: Tri namirnice koje morate jesti za doručak

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.