Zdravi božićni kolači

by | 8 decembra, 2011

Priznajte da kada nastupe praznici odmah uzimate oklagiju i mikser u ruke i počinjete maraton spremanja raznih kolačića. I ne pravite ih samo za sebe, već ih šaljete svoj rodbini kao poklone. To znači da će u vašoj kući u vreme praznike biti tone kolača. Međutim, ovoj put, ukoliko vodite računa o vašem zdravlju i zdravlju vaše porodice, spremite kolače koji su bolji za vas. Evo nekoliko trikova kako da napravite zdravije praznične poslastice:

1. Izbacite puter

Puter je popularan sastojak kada su u pitanju kolači, ali svi znamo da je prepun zasićenih masti. Nema potrebe da ga se oslobodite u potpunosti, ali dobra ideja je da njegovu količinu držite pod kontrolom. Probajte puter da zamenite uljem repice ili pronađite recepte u kojima su masti zamenjene raznim drugim sastojcima kao što je voćni pire. Zatim mlečne proizvode zamenite malomasnim varijantama i slično.

 2. Koristite integralno brašno

 Peciva koja pravite od integralnog brašna i nisu nešto ukusna, međutim sa kolačima to nije slučaj. Ako se u receptu zahteva namena brašna, zamenite polovinu potrebne količine sa belim integralnim brašnom. Ono ima sličan ukus kao i belo kada se ispeče, ali sadrži više vlakana ( 2 grama po šolji, dok belo ima 3 grama po šolji). Potražite ga u dobro snadbevenim supermarketima u rafovima pored drugog brašna.

3. Vodite računa o veličini kolača

 Postoji toliko mnogo kolača u periodu kada dođu praznici. Ako su veliki i želite da ih probate, iznenada u svoj organizam unosite tonu kalorija. Trudite se da vaši kolači budu veličine jednog do tri zalogaja. To je odličan način da kontrolišete količinu kalorija, a da pri tom  zadovoljite vašu želju za slatkim.

4. Izbegavajte veštačke sastojke

 Verovatno vaši kolači imaju sve dugine boje. Međutim, ti veštački sastojci nisu zdravi, stoga bi bilo dobro da ih izbegavate. Kolače, umesto veštačkim bojama, ukrasite belom glazurom od šlaga, otopljenom čokoladom, orasima ili džemom.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.